Ada ülkesinde, 1 Ocak 2009'da veya sonrasında doğan hiç kimseye tütün satılmayacak. 

Yasanın kabulünün ardından konuşan Yeni Zelanda Sağlık Bakan Yardımcısı Ayesha Verrall, “Binlerce insan daha uzun, daha sağlıklı yaşayacak ve sağlık sistemi, çok sayıda kanser türü gibi sigaranın neden olduğu hastalıkları tedavi etmeye gerek kalmaması nedeniyle 5 milyar dolar karda olacak” dedi. 

‘BULUNAMAZ’ OLUYOR

Tütün ürünlerindeki yasal nikotin miktarını önemli ölçüde azaltmak ve bunları dükkanlar ve süpermarketler yerine yalnızca özel tütün mağazalarında satılmaya zorlamak da dahil olmak üzere, sigara içmeyi daha az erişilebilir hale getirmek için bir dizi başka önlem eşlik edecek. Ülke ayrıca sağlık hizmetleri ve kampanyaları için fonları artırdı ve özellikle Maori ve diğer topluluklar için sigarayı bırakma hizmetlerini başlattı.

Yasal olarak sigara satmasına izin verilen mağaza sayısı, ülke çapında 6 binden sadece 600'e düşürülecek. Yasalar, Yeni Zelanda’yı 2025 yılına kadar "sigarasız" yapma hedefine ulaşmaya çalışırken 2023'te yürürlüğe girecek.

‘SİGARA ALMAK SANDVİÇTEN DAHA KOLAY’

Temmuz ayında yasayı meclise sunan Verrall, "On yıllardır tütün şirketlerinin ölümcül ürünlerini giderek daha fazla bağımlılık yapıcı hale getirerek pazar paylarını korumalarına izin verdik. İğrenç ve tuhaf. Bu ülkede sandviç satışının güvenliği konusunda sigaradan daha fazla düzenlememiz var. Gençlerin sigaraya asla başlamamasını sağlamak istiyoruz, bu nedenle yeni genç gruplara tütün ürünleri satmayı veya tedarik etmeyi suç haline getireceğiz” dedi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER