Çin'in arabuluculuğunda Pekin'de yapılan görüşmelerin ardından gelen anlaşmayla ilgili, İran merkezli haber ajansı Irna, ortak bir bildiriye atıfta bulunarak, "Görüşmeler sonucunda İran ve Suudi Arabistan, iki ay içinde diplomatik ilişkileri sürdürme ve büyükelçilikleri yeniden açma konusunda anlaştılar" diye kaydetti.
İKİLİ REKABET BÖLGEYİ SARDI
Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Nimr al-Nimr'i infaz etmesinin ardından 2016 yılında İranlı protestocuların İran'daki Suudi Arabistan diplomatik misyonlarına saldırmasının ardından Riyad, Tahran ile bağlarını kesti. Ağırlıklı olarak Şii İran ile Sünni Suudi Arabistan arasındaki rekabet, son yıllarda Ortadoğu siyasetine egemen oldu ve Suriye, Irak, Lübnan ve Yemen'e yayıldı.
İran'ın yüksek ulusal güvenlik konseyiyle bağlantılı olan Nour News, konsey sekreteri Ali Shamkhani'nin bir Suudi yetkili ve Çin'in en kıdemli diplomatı Wang Yi ile birlikte görüntülerini yayınladı. İran devlet televizyonu, "Karar uygulandıktan sonra, her iki ülkenin dışişleri bakanları büyükelçi değişimine hazırlanmak için bir araya gelecek" dedi.
SUUDİ ARABİSTAN’IN ‘BAĞIMSIZLIK KARARLILIĞI’
Anlaşma, İran nükleer anlaşması ve iki tarafın vekalet savaşına kilitlendiği Yemen'deki iç savaş için potansiyel olarak geniş etkilere sahip ve Suudi Arabistan'ın batıdan bağımsız bir dış politika yürütme konusundaki yeni kararlılığını gösteriyor. Suudi Basın Ajansı, iki ülkenin devlet egemenliğine saygı duymayı ve birbirlerinin iç işlerine karışmamayı kabul ettiğini söyleyen anlaşmayı doğruladı.
POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER