Yunanistan'da 57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının ardından başlayan protestolar sürerken, arama-kurtarma çalışmalarının sona ereceği belirtildi. Protestoları beraberinde getiren kazanın meydana geldiği alanda operasyonlar sonlandırılırken, yakınlarını kaybeden aileler 'suçluların cezalandırılması için adaletin aranacağını' bildirdi.

'KONTROL SİSTEMİNİ GÖRMEZDEN GELMEK'

İhmal nedeniyle toplu ölüm ve yaralanmalara sebebiyet vermekle suçlanan istasyon şefi, kazanın ardından tutuklanmıştı. Cumartesi günü hakim karşısına çıkan istasyon şefinin avukatı, suçlamalara yanıt vermek için ek süre talep etti. İddianameye göre istasyon şefi, yolcu trenini yük gemisiyle aynı hatta göndermekle ve trenin yanlış yolda olduğunu gösteren kontrol sistemini 'görmezden gelmekle' suçlanıyor.

HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI

Öte yandan, Yunanistan Komünist Gençliği (KNE) üyeleri ve öğrenci grupları, başkent Atina'da parlamento binasının bulunduğu Sintagma Meydanı'nda toplanarak tren kazasında hayatını kaybedenleri andı. Kazada çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu kaza kurbanları için mum yakıldı. Eylemciler, yere koydukları çantalarını bir araya getirerek sembolik olarak "Unutmuyorum" yazdı.

Demir yolları çalışanları da güvenlik sorunlarına yol açan altyapı eksikliklerine dikkati çekmek amacıyla perşembe başlattıkları grevi sürdürdü.

NE OLMUŞTU?

Komşu Yunanistan'ın Tempi bölgesinde meydana gelen tren kazasının ardından üç günlük ulusal yas ilan edilmiş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Konstantinos Karamanlis istifa ettiğini duyurmuştu. Kazanın ardından olay yerine giden Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ise, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bundan sonra tek bir şeyin garantisini verebilirim. Bu trajedinin nedenlerini bulacağız ve böyle bir şeyin bir daha yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız" demişti.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), tren kazasının 'önceden planlanmış bir suç eylemi' olduğunu söylerken, ana muhalefet partisi SYRİZA Ulaştırma Bakanı'nın istifasının 'yeterli olmadığını' belirtmişti.(Duvar)