Yunanistan'ın Tempi bölgesinde 28 Şubat’ta meydana gelen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası sonrasında başlayan grevler ülke geneline yayılıyor. 

Yunanistan’da kamu ve özel sektör yarın (8 Mart) kepenk indirecek. Yunanistan basınındaki son bilgilere göre, ülke genelinde öğrenciler de tren kazası sonrası düzenlenecek yeni mitinglere katılmak üzere sokaklara çıkacak.

İŞÇİ SEFERBERLİĞİ

Sendikalar yarınki grev ve eylemlere kitlesel katılım çağrısında bulunurken, ‘Tempi'de işlenen cinayetin gerçek sorumluluğunun üstlenilmesi ve emekçilerin Kadınlar Günü vesilesiyle iş bırakma eylemini genel bir işçi seferberliğine dönüştürmesi’ talebinde bulundu. 

SENDİKALARDAN ORTAK MESAJ

Yunanistan Öğretmenler Federasyonu (IOE) eyleme katılım çağrısında, diğer hususların yanı sıra, “Öğretmenler, velilerimiz ve öğrencilerimizle birlikte gücümüzü ve sessiz kalmama kararlılığımızı gösterebilir, örgütlü bir şekilde mahsuplaşma ve örtbas etme olmaksızın hesap sorulmasını talep edebilir" mesajını verdi. Benzer mesajları diğer sendikalar da paylaştı.   

Yunanistan Hastane Doktorları Dernekleri Federasyonu, ‘Tempi'deki trajediden sadece dört gün sonra, cumartesi günü ülkenin tek Pediatrik Onkoloji Ünitesi'ni özelleştiren ve kürtaj tasarısını sunmakta tereddüt etmeyen’ hükümeti kınayarak, 8 Mart’ta 24 saatlik grev çağrısında bulundu. Yarınki genel greve muhalefet partileri ile sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaş gruplarının da destek vermesi bekleniyor.

‘GERÇEĞİN ORTAYA ÇIKMASI İÇİN DE MÜCADELE EDİYORUZ’

Genel grev nedeniyle toplu taşımanın yarın durma noktasına gelmesi beklenen Yunanistan'da, işçi sendikalarının "Hellenic Train" demiryolundaki grevi sürdürme kararının ardından trenler ve banliyö trenleri ülke genelinde hareketsiz kalmaya devam ediyor. 

Tren işçileri sendikalarının toplantısında, "Trenlerin güvenli bir şekilde hareket etmesinin yanı sıra gerçeğin ortaya çıkması ve ne kadar üst düzey olurlarsa olsunlar trajik tren kazasının suçlularının bulunması için mücadele ediyoruz. Yunan demiryollarında güvenliğin yeniden sağlanması için gerekli tedbirlerin derhal alınmasını, işçi ve yurttaşlarımızın böyle bir trajediyi bir daha yaşamak zorunda kalmamasını talep ediyoruz" denildi.

Yunanistan Denizciler Federasyonu (PNO) da Tempi'deki tren kazasına cevaben Pire limanından hareket eden tüm gemi kategorilerinde 24 saatlik grev ilan etme kararı aldı. 

'24 SAATLİK GENEL GREV'

Yunanistan kamu sektörü emekçilerinin sendikası ADEDY Genel Konseyi, yetkilendirmesine uygun olarak, 8 Mart 2023 Çarşamba günü ülke genelinde 24 saatlik genel grev ilan etmeye karar verdi. ADEDY, konuyla ilgili açıklamasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne dikkat çekerken  özelleştirme politikalarının derhal geri çekilmesi çağrısında da bulundu. 

Açıklamada, "Tüm işçiler, halkla birlikte özelleştirme politikasına son verilmesini ve Tempi cinayetinin gerçek sorumlularının cezalandırılmasını talep edecek. Atina'da saat 12.30'da Klathmonos Meydanı'nda toplanıyoruz" denildi. 

'MÜCADELEMİZİ YÜKSELTİYORUZ'

Atina Emek Merkezi'deki genel grev çağrısında da benzer mesajlar vardı. Açıklamada, “Atina Emek Merkezi, Sintagma Meydanı'ndaki büyük mitinge katılan on binlerce işçiyi ve genci selamlıyor. Gerçek sorumlulukların üstlenilmesi, Tempi cinayetinin unutulup gitmemesi, insan hayatının korunmasını maliyetler dengesine koyan sevimsiz politikanın ortadan kaldırılması için mücadelemizi yükseltiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, "Toplu taşımayı toplumsal bir kamu hizmeti olmaktan çıkarıp meta haline getiren politikaya karşı insan yaşamının korunması, modern ve güvenli toplu taşıma, tüm işyerlerinde sağlık ve güvenlik önlemleri için mücadeleyi güçlendiriyoruz. Ulusal ve kentsel demiryolu ağının (OSE-STASY-TRAM) tüm sabit hatlarında ve tüm kentsel yolcu taşımacılığı ağlarında (OASA, OSE, OASΘ vb.), şirketlere maliyeti ne olursa olsun, güvenlik sistemlerinin uygulanmasıyla birlikte güvenlik önlemlerinin derhal alınmasını talep ediyor ve bunun için mücadele ediyoruz" denildi.(Duvar)