Yunan basınında çıkan haberlere göre, geçen hafta solunum sorunları nedeniyle bir Atina’da bulunan bir hastaneye kaldırılmasının ardından İngiltere Kralı III. Charles'ın kuzeni olan Konstantin hayatını kaybetti. 

ASKERİ DARBEDEN SONRA SÜRGÜN

1964 yılında 23 yaşında II. Konstantin olarak tahta çıktığında, yelken sporunda olimpiyatlarda altın madalya kazanan genç hükümdar oldukça popülerdi. Ertesi yıl, Başbakan Yorgo Papandreu'nun halk tarafından seçilmiş Merkez Birliği hükümetini deviren krizlere aktif katılımıyla bu desteğin çoğunu kaybetti. 

Milletvekillerinin iktidar partisinden ayrılması olarak bilinen olay, anayasal düzeni istikrarsızlaştırdı ve 1967'de bir askeri darbeye yol açtı. Konstantin sonunda askeri yöneticilerle çatıştı ve sürgüne zorlandı.

MONARŞİ KALDIRILDI

Askeri rejim 1973'te monarşiyi kaldırdı ve bir yıl sonra demokrasi geri geldiğinde, Yunanlıların yaklaşık yüzde 70'i bir referandumda monarşinin kaldırılması yönünde oy kullandı ve 1863'te Konstantin'in Danimarka doğumlu büyük büyükbabası I. George tarafından başlatılan hanedana son verdi.

2008'de bir kamuoyu yoklaması, Yunanlıların yüzde 12'sinden daha azının anayasal monarşiye dönüşü desteklediğini ortaya çıkardı. Yüzde 43'ten fazlası cuntanın gelişinden Konstantin'i sorumlu tuttu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER