2019 Yerel Seçimleri’ni Afyon’da çalıştığım kurumda takip ettim. Bu nedenle Afyon siyaseti hakkında çok şey öğrendim. Seçimler öncesinde Afyon’da en merak edilen konulardan  birisi AK Parti adayının kim olacağıydı. Çünkü 2001 yılında AK Parti Afyon’da kurulmuştu ve Erdoğan bu şehre önem verdiğini söylüyordu.

AK Parti’de Burhanettin Çoban 2 dönem belediye başkanlığı yapmış, 3. dönem için AK Parti Genel Merkezi'nden gelecek kararı dört gözle beklemekteydi. AK Parti hükümetlerinde 11 yıl bakanlık yapmış olan Veysel Eroğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında geçen adaylık konusunda Eroğlu’nun Erdoğan’a önerdiği ilk isim Burhanettin Çoban oldu. Erdoğan Çoban ismini reddetti. Eroğlu bu kez geçmişte il başkanlığı yapmış olan  Mehmet Zeybek ismini önerdi. Erdoğan Zeybek’in aday olmasına karar verdi. Rivayet odur ki Mehmet Zeybek bu haberi bir sabah yatağından kalktığında aldığı bir telefonla öğrendi. O ana kadar Zeybek’in  başkanlıkla alakalı bir düşüncesi de hazırlığı da yoktu ve adının teklif edileceğini bile bilmiyordu. Yani Zeybek hazır olmadığı bir adaylığı kucağında buldu. 

3 İDDİALI ADAY YARIŞTI

Zaferin başkentine belediye başkanı olabilmek için 3 iddialı aday ortaya çıktı. 

İYİ Parti'nin adayı ve CHP'nin de desteklediği Mahmut Koçak muhalefetin adayıydı. Koçak, bir tıp doktoru. Yüksek lisans sahibi. Sağlık Bakanlığı’nda müşavirlik yapmış ve hastane yönetmiş bir isim. Türkiye Halter Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve 22'nci Dönem Afyonkarahisar Milletvekili.

Cumhur İttifakı Afyon'da ortak aday çıkarmadı ve MHP 2014 seçimlerini az farkla kaybeden Fatih Çetinkaya'yı yeniden aday gösterdi. Çetinkaya'nın kariyerine baktığımızda şunlar yazıyor: Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Ankara Üniversitesi Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı “Kent Yönetimi” Bölümü’nde Yüksek Lisans (Master) eğitimi yaptı. 29 yaşında 2009 yerel seçimlerinde MHP’den Bozüyük Belediye Başkanı olarak seçildi.

Çetinkaya’nın, kırsal ve yerel kalkınma projeleri, sosyo-ekonomik planlar, yerel yönetimlerin sorunları ve çözümleri konularında çeşitli dergi, gazete ve haber sitelerinde makaleleri bulunmaktadır.

AK Parti'nin adayı Mehmet Zeybek'in öz geçmişinde şunlar yazıyor: 1967 yılında girdiği Afyon İmam Hatip Lisesinden 1973-1974 öğretim yılında mezun oldu.
1976 yılında girdiği Üniversite sınavında Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesini kazandı. Lise çağlarından beri uğraştığı inşaat işleriyle iştigal etti.

31 Mart Yerel Seçimlerini %42,96 oyla Mehmet Zeybek kazandı. Afyon’da güzel bir söz vardır: Afyonlu’nun kantarı belindedir. Bu söz kimseye doğrudan güvenilmeyeceği, karşısındakini önce tartacağı şeklinde anlaşılabilir. Ne var ki seçim sandığına gidilirken bu kantar yolda bir yerlerde düşmüş olabilir.

ZEYBEK'İN GAFLAR SİLSİLESİ

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in başkanlık karnesinde yaptığı işlere ek olarak kocaman bir kelime yazıyor: GAF. 

Zeybek Türkiye'nin gündemine ilk olarak seçim sürecinde Kanal 3 Televizyonunda sarf ettiği sözlerle geldi. O gün benim de çalıştığım Kanal 3 Televizyonunda Dobra Dobra Programına katılan Zeybek, FETÖ ile mücadelesini anlatırken Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin hakkında, "Fatma Şahin, Aile Sosyal Politikalar Bakanı idi, beni aradı. ‘O kuruma Denizlili bir imam arkadaşı veriyorum' dedi. Ben imam deyince, cami imamı zannettim. Meğerse farklı bir imammış.Yurtlarda kalan öğrencileri, kendi yerlerine götürmeye kalktı" dedi. Bu gafın ardından Mehmet Zeybek uzunca bir süre canlı yayına çıkmadı. Seçim sürecini bant yayınlarla geçirdi. Hatta ve hatta mitinglerde bile uzun konuşmalar yapmadı. Yerine AK Partili 3 vekil konuştu ve kampanya sürecini yürüttü.

Yine bu programlardan birisinin öncesinde Kanal 3 Televizyonu’nu ziyarete gelen ve Afyon Emirdağlı olup, Belçika’da siyaset yapan Emin Özkara ve Mehmet Zeybek tanıştı. Zeybek, Emin Özkara’nın ceketine işlenmiş olan yan yana Türkiye ve Belçika bayraklarına bakıp, “Bu ne yahu. Biz Anadolu çocuğuyuz. Böyle şeyler bize gelmez. Biz Türk’üz, Türk” dedi. Kendisi de Türk olan Emin Özkara bu sözlere çok bozulmasına rağmen edebini bozmadı ve yoluna devam etti. 

AK Partili Afyon Belediye Başkanı Mehmet Zeybek,  Afyon’da 15 yıl önce petrol bulunduğunu ama Lozan Antlaşması nedeniyle 25 tonluk beton kapaklarla kapatıldığını da iddia etti.

Zeybek, “Teleferik projesi bittiğinde 'herkes binebilir ama muhalefet asla' diye yazı yazmayı düşünüyorum” şeklinde skandal bir açıklamaya imza attı. Zeybek’in muhalefeti bindirmemeyi düşündüğü teleferiğin, ‘yolcu garantisi’ bulunuyor. Ayrıca Mehmet Zeybek katıldığı bir canlı yayında kaç yolcu garantisi verildiği sorusuna da yanıt vermedi. Acaba Zeybek kimin parasıyla teleferik yaptığını düşünüyordu? Şeffaf belediyecilik neredeydi? 

Zeybek, kendisine yöneltilen, kent konseyi logosundan Atatürk'ün silüetinin neden çıkarıldığı ve logo değişikliğine neden gerek görüldüğü sorularına "haberim yok" diyerek cevap vermişti.

VE ZURNANIN SON DELİĞİ

Afyonkarahisar Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz’un ardından 27 Ağustos’ta Afyonkarahisar uzun süren Yunan işgalinden arındırıldı. Kurtuluşun 100. yılında düzenlenen törenlerde kürsüye çıkan Başkan Zeybek; Ali Çetinkaya’nın kemiklerini sızlattı. Konuşmasında, Atatürk, laiklik ve cumhuriyet düşmanı olan Kadir Mısıroğlu’ndan örnek verdi. “Keşke Yunan galip gelseydi” diyen, “Şeriat gelsin de isterse Türkiye batsın” diyen bir zatı anması da Türkiye’de infial yarattı. 
Bu arada Zeybek seçim öncesi 3 büyük proje sundu. YHT’nin Afyon’a gelmesi, askeri havalimanının sivil uçuşa açılması ve Afray adında raylı toplu taşıma sistemi... Bu projelerin hiç biri şimdilik gerçek olmadı. Askeri havalimanının sivil uçuşa açılmayacağı ise kesin olarak açıklandı. 

Bakalım Zeybek’in sıradaki gafı ne olacak?