4 Ocak hava durumu raporu: Meteoroloji'den sağanak yağış uyarısı 4 Ocak hava durumu raporu: Meteoroloji'den sağanak yağış uyarısı

Dubai'deki Birleşmiş Milletler (BM) iklim zirvesinde liderlerin müzakereleri sürerken, Afrika ülkesi Zimbabve'den onlarca filin susuzluk nedeniyle öldüğü haberi geldi. Ülkenin popüler Hwange Ulusal Parkı'nda onlarca fil, kurumuş su kanallarının yakınında yerde yatarken, bazıları da aslanlar ve akbabalara yem olacak şekilde çalıların arasında ölmüş halde bulundu.

Zimbabve'deki doğal hayatı koruma uzmanları, ülkede hem iklim değişikliği hem de daha sıcak ve kuru hava koşullarına sebep olan El Nino kaynaklı kuraklık nedeniyle doğal parkta daha fazla filin ölüm tehlikesi altında olduğunu söyledi.

'PARKIMIZ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİNE TANIK OLUYOR'

Hwange Ulusal Parkı'nın içinden büyük bir nehir geçmemesi nedeniyle hayvanlar yer altından güneş enerjisi yardımıyla su çeken kanallara bağımlı olarak yaşıyor. Parkın baş ekolojisti Daphine Madhlamoto ise Reuters ajansına açıklamasında, yüzey suyu kalmadığını söylerken "Filler suya bağımlı olduğu için daha fazla ölüm yaşanıyor" dedi. Madhlamoto, "Parkımız, iklim değişikliğinin etkisine tanık oluyor. Daha az da yağmur yağıyor" dedi.

ÇOK AZ YAĞMUR YAĞDI, KURAKLIK 2024'TE DEVAM EDECEK

Söz konusu parkta 45 bin fil bulunurken, tam olarak yetişkin hale gelmiş bir filin günde 200 litre suya ihtiyacı var. Fakat parkta güneş enerjisi ile çalışan pompalar, 104 çukur veya kuyuya yeterince su çekemiyor. Uzmanlar, parktaki hayvanları yiyecek ve içecek aramak için uzun mesafeler yürümek zorunda kaldığını, bazı fil sürülerinin komşu Botsvana'ya geçtiğini anlattı.

Zimbabve'de yağmur sezonu kasım ile mart ayları arasında ancak son bir yılda ülkeye çok az yağmur düşerken, meteoroloji de kuraklığın 2024'te devam etmesini bekliyor.