Hukukçulardan Kanal İstanbul çağrısı: İvedilikle durdurulmalı
Hukukçulardan Kanal İstanbul çağrısı: İvedilikle durdurulmalı
İçeriği Görüntüle

Hava sıcaklıklarındaki ani düşüşü ülke genelinde zirai dona neden olurken en az 36 kent zirai dondan etkilendi. Ziraat odaları ve üretici birlikleri yaşananı bir afete benzetti. Birçok ziraat uzmanı 2025 yılının meyve ve sebzeler için "yok yılı" olacağını düşünüyor.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal TARSİM verilerine göre, don olayından kaynaklanan toplam zararın 21,5 milyar TL’yi bulduğunu, ancak bunun yalnızca 1,1 milyar TL’sinin karşılandığını ifade etti.

10-11-12 Nisan tarihlerinde Türkiye’nin birçok bölgesinde hava sıcaklıklarının -15 dereceye kadar düştüğünü hatırlatan Sarıbal, “Bu sadece bir don olayı değil, hem radyasyon hem adveksiyon tipi donun aynı anda görüldüğü, üretim alanlarını adeta buz kestiren, meyve bahçelerini kavuran bir felaketti” dedi.

HASARIN YÜZDE 51’İ ÜZÜMDE

Sarıbal, don felaketinin ürünler üzerindeki etkisini de rakamlarla açıklayarak, "Hasarın yüzde 51’i üzümde, yüzde 15’i kayısıda, yüzde 10’u fındıkta, yüzde 7’si ise şeftali ve nektarinde meydana geldi. Eğer çiftçiye aktif donla mücadele teknikleri, suni sisleme, su uygulama, havayı karıştırma, ısıtma sistemleri, için teknik ve maddi destek verilseydi bu kayıpların büyük kısmı önlenebilirdi" diye konuştu.

"BU ANLAYIŞLA NE GIDA ENFLASYONU DÜŞER, NE TARIM AYAKTA KALIR, NE KIRSAL KALKINIR"

İktidarın yaşanan bu doğal felakete karşı gereken önlemleri almadığını belirten Sarıbal, “Yine üreticiyi kaderiyle baş başa bıraktılar. Bu anlayışla ne gıda enflasyonu düşer, ne tarım ayakta kalır, ne kırsal kalkınır. Üreticiyi desteklemeyen, felaketlere hazırlıksız olan, zararı karşılamayan bir tarım politikası sürdürülebilir olamaz” değerlendirmesinde bulundu.