Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kestane ağaçlarında tespit ettiği ve ‘katil arı’ olarak bilinen gal arısına karşı biyolojik mücadele başlatıldı.

'ÖZEL KOLONİLER OLUŞTURUP DOĞAYA SALIYORUZ'

Gazete Duvar'dan Mustafa Özdemir'in haberine göre, kestane ormanlarında kestane meyvesi oluşumunu engelleyerek hem bal üretiminin hem de meyve üretiminin azalmasına sebep olan gal arısıyla mücadele kapsamında, Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuvarı’nda üretimi yapılan Torymus sinensisler tabiata salındı.

Alaplı’da ilçesi Alioğlu Köyü ile Ereğli ilçesi Hasankahyalar köyü ve Kocaman köyüne salımını yapılan 2 bin 753 adet avcı (parazitoid) böcek doğaya bırakıldı.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, çalışma alanlarında toplam 8 bin 953 hektar kestane ağaçları alanı bulunduğunu belirterek, "Gal arısı, yumurtalarını kestane ağaçlarının tomurcuklarına koyuyor. Dolayısıyla burada çiçek, yaprak ve meyve oluşumuna engelleyecek şekilde etkide bulunuyor. Buna karşı torymus sinensisler ürettik. Gal arısı, 1940 yılında Çin'de görülüyor. 2002 yılına Avrupa'ya yayılıyor. Bölgemizde tespit eder etmez akademisyen hocalarımızla birlikte çalışma başlattık. Biyolojik çalışma kapsamında Gökçebey'deki laboratuvarımızda 100 adet dişi 50 adet erkek olacak şekilde özel koloniler oluşturup onları doğaya sayıyoruz.  Kestane balı, kaliteli bir bal. Bunun da kalite verimini artırmak adına çalışma başlattık" dedi.