3D ile üretilen ilk uzay aracı olma ünvanını taşıyan roket uzaya fırlatıldı. Havacılık ve uzay girişimi olan Relativity Space tarafından yapılan roket, fırlatma görevi başarıyla tamamlanmasına rağmen yörüngeye ulaşamadı.

ANORMALLİK YAŞANDIĞI GÖRÜLDÜ

Havacılık ve uzay girişimi olan Relativity Space tarafından yüzde 852i 3 boyutlu yazıcı ile tasarlanan roketin fırlatılması canlı olarak yayınlandı. Uzay aracının, Dünya yörüngesine doğru ilerlerken ikinci aşama ayrılması sırasında bir "anormallik" yaşadığı görüldü. 

DÜNYA YÖRÜNGESİNE ULAŞAMADI

AFP'nin paylaştığı habere göre, fırlatmanın ikinci aşamasında anormallik yaşayarak alçak Dünya yörüngesine ulaşamadı.

Relativity Space açıklamasına göre, Terran 1 alçak Dünya yörüngesine ulaşmış olsaydı, metan yakıtı kullanan ve ilk denemesinde bunu başaran özel sektör destekli ilk araç olacaktı.

ÜÇÜNCÜ DENEMEDE GERÇEKLEŞTİ

ABD'nin Florida eyaletinde gerçekleştirilen Terran 1 ismindeki roketin başarılı fırlatması, üçüncü denemede gerçekleşti. İlk deneme, 8 Mart'ta itici yakıt sıcaklığı sorunları nedeniyle son dakikada ertelenmişti. 11 Mart'taki ikinci deneme ise yakıt basıncı sorunları nedeniyle iptal edilmişti. 

Relativity Space tarafından yapılan açıklamada, 33 metre uzunluğundaki ve 2 metre çapında olan roket tam olarak 60 günde yapıldı.

Yapılan açıklamada, yüzde 95 oranında yapılması planlanan roketin yine 3D olarak üretilmesi hedefleniyor.