Uluslararası ekip, bir laboratuvarda amipleri enfekte eden Sibirya’daki permafrostta keşfedilen dokuz eski virüsü gözlemledikten sonra, bunun gibi virüslerin hala canlı organizmaları enfekte etme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi.

virüs

REKOR ÇALIŞMA

Ekip, yeni keşfedilen virüslerin en eskisinin yaklaşık 50 bin yaşında olduğunu söyledi. Fransa'daki Aix-Marseille Üniversitesi'nde bir ekip üyesi ve araştırmacı olan Jean-Michel Claverie, New Scientist'e "48 bin 500 yıl bir dünya rekoru" dedi. Ekibi, son çalışmasında toplam yedi eski virüsü inceledi. 

Rusya, Fransa ve Almanya'dan bilim insanlarının yer aldığı grup, daha önce 30 bin yıllık iki antik virüsü yeniden canlandırmayı başarmıştı. Ekip tarafından keşfedilen ve canlandırılan virüsler, şimdiye kadar canlanan en eski virüsler olarak kabul ediliyor, ancak diğer araştırmacılar 250 milyon yıllık olduğu söylenen bakterileri yeniden canlandırdıklarını iddia ediyor.

‘TEHLİKENİN SEVİYESİNİ GÖREMİYORUZ’

Ekip tarafından canlandırılan tüm virüsler, pandoravirüs türündendir, yani yalnızca amipler gibi tek hücreli organizmaları enfekte edebilen bir grup virüs. Bununla birlikte, dokuz eski virüsün tamamının permafrostta on binlerce yıl geçirdikten sonra hala canlı hücrelere bulaşabilme kabiliyetine sahip olması, orada hapsolmuş ve bitkiler, hayvanlar ve hatta insanlar için potansiyel olarak bulaşıcı olan diğer virüslerin de salınabileceği ve canlanabileceği anlamına geliyor. 

"Gerçek bir tehlike var" diyen Claverie, "Her gün bakteri ve virüsler ortaya çıkıyor" dedi. Ancak potansiyel tehlike düzeyinin şu ana kadar kesin olarak belirlenmesinin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER