Ortaya çıkan bilgilere göre, söz konusu maddeden yargılanıp mahkum olan yaklaşık 4 bin 500 kişinin dosyası bulunuyor. Bu kişiler, özellikle FETÖ'cü yargı mensuplarının etkin olduğu 2006-2016 yılları arasında konulan ek maddeyle terör örgütü üyesi kabul edilerek 10 yıla kadar çeşitli hapis cezalarına çarptırılmıştı.
AYM'nin ilgili fıkrayı iptal kararı 9 Ocak 2025'te Resmi Gazete'de yayımlandı ve altı ay sonra yürürlüğe girdi. Diyarbakır, Siirt, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Şanlıurfa, Bingöl, Tunceli, Malatya, Erzurum başta olmak üzere Türkiye genelinde bu suçtan yargılanan 4.500 dosya incelenmeye başlandı. AYM kararının yürürlüğe girmesiyle şu ana kadar örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten mahkum olan 700 PKK hükümlüsünün infazının durdurulduğu belirlendi.
Ağır Ceza Mahkemeleri, infaz hakimliklerine yazı yazarak hükümlüler hakkındaki mahkumiyet kararlarını geri aldı. Mahkemeler, tutuklama kararı bulunan bu 700 kişi hakkındaki infazın durdurulmasıyla birlikte dosyaları re'sen ele aldı ve ek kararla yargılamanın yenilenmesi kararı verdi. Dosyaları yeni bir esas numarasına kaydeden mahkemeler, hazırladıkları tensip zaptıyla birlikte tümüne duruşma günü verdi. Duruşmaların ise Aralık ve Ocak aylarına ertelendiği bildirildi. Haklarındaki tutuklama kararları geri alınan bu PKK hükümlüleri, belirtilen tarihlerde yargılanıp AYM'nin suç olmaktan çıkardığı maddeden dolayı ayrı ayrı beraat edecek.
Bazı Ağır Ceza Mahkemelerinin başlangıçta AYM'nin iptal kararı verdiği 220. maddenin 6. fıkrasının yanı sıra, hükümlülerin mahkum olduğu ancak AYM'nin dokunmadığı 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar vermek, terör örgütü propagandası yapmak, izinsiz patlayıcı madde imal etmek gibi suçlardan da infaz durdurma kararı verdikleri, ancak daha sonra ek kararla bu hatayı düzelttikleri öğrenildi.
Ağır Ceza Mahkemeleri, toplu infaz durdurma kararı verdikleri PKK hükümlüleriyle ilgili olarak, "hükümlülerin hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde yasal zorunluluk doğduğu anlaşılmakla haklarında yeniden yargılama yapılmasına ve ileride telafisi güç veya imkansız zararların ortaya çıkmaması için infazın durdurulmasına karar verildiğini" ifade etti.
Bu süreçte, ceza hukukçuları önemli bir detaya dikkat çekiyor: AYM'nin iptal ettiği maddeden mahkum olanların yargılamanın yenilenmesiyle beraat etmesi halinde, tutuklulukta geçirdikleri sürelere ilişkin kamu hazinesi aleyhine tazminat davası açamayacakları belirtildi.
Sözcü'nün haberine göre, AYM kararıyla haklarında tahliye veya beraat umudu doğan yurt dışındaki bazı hükümlüler ve avukatları, muhabir Özgür Cebe'ye ulaşarak bilgi almak istedi. Bu durum, kararın uluslararası alandaki yansımalarını da gözler önüne serdi.