Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, anlaşmanın Rusya’nın savaş için "büyük bir finansman kaynağını" keseceğini söyledi ve "Savaşı sona erdirmesi için Rusya'ya maksimum baskı uygulanacağını" da sözlerine ekledi.

Yasak, Brüksel'deki bir zirvede onaylanan ve 27 üye ülkenin tamamının üzerinde anlaşmak zorunda olduğu altıncı yaptırım paketinin bir parçası. Michel, AB'nin Rusya'nın en büyük bankasını ve devlete ait üç yayıncıyı hedef alan sert önlemler üzerinde de anlaşmaya vardığını söyledi.

MACARİSTAN ENGELİ

AB üyeleri, Macaristan başta olmak üzere, Rusya'dan petrol ithalatı yasağı konusundaki farklılıklarını çözmek için günlerce uğraştı. Rusya'dan petrol ithalatı yasağı, ilk olarak, üye ülkeler için yasalar geliştiren Avrupa Komisyonu tarafından bir ay önce önerildi. Ancak, özellikle Macaristan'dan gelen direniş, AB'nin son yaptırımlarını engelledi. Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi karayla çevrili diğer ülkeler de Rus petrolüne bağımlılıkları nedeniyle daha fazla zaman istedi. 

Avrupa genelinde hissedilen geçim krizinin maliyeti de gaz yasağına engel oldu. Hızla yükselen enerji fiyatları bazı AB ülkelerinin kendi ekonomilerine de zarar verebilecek yaptırımlara yönelik iştahını azalttı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, müzakereler sırasında sert bir duruş sergiledi ve Avrupa Komisyonu'nu yasağı üye ülkelerle gerektiği gibi müzakere etmemekten sorumlu tuttu. (BBC)