Bakan Blinken'in Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesine yaptığı gezi, Biden yönetiminin Çin ve Rusya'nın etkisini artırdığı Afrika ile ilişkileri artırma çabasının bir parçası olarak geliyor.

İNSANLIK SUÇU İDDİASI

Blinken'in bölgeye gitmesi, 2020'nin sonlarında Etiyopya hükümeti ile Tigray isyancıları arasında patlak veren ve Washington'un insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla ülkeyle ilişkilerini zedeleyen savaşın başlamasından bu yana ABD'nin ülkeye yaptığı en üst düzey ziyaret olarak görülürken, Blinken'in Nobel Barış Ödüllü Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile görüşmesi bekleniyor.

2 KASIM ANLAŞMASI KRİZİ HAFİFLETTİ

Şiddet, bir zamanlar Etiyopya siyasetine hakim olan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin (TPLF) askeri tesislere saldırması ve Eritre'nin desteğiyle Abiy hükümeti tarafından büyük bir saldırı başlatmasıyla patlak verdi. TPLF kısa bir süre için başkente yürümeye yaklaştı, ancak Abiy yanlısı güçler tarafından geri püskürtüldükten sonra, Afrika Birliği tarafından ABD'nin katılımıyla Güney Afrika'nın başkenti Pretoria'da müzakere edilen 2 Kasım anlaşması uyarınca silahsızlanmayı kabul etti.

ABD'nin Afrika'daki en üst düzey diplomatı Molly Phee, Blinken'in ziyaretinin "bu barışı pekiştirmeye yardımcı olmayı" amaçlayacağını söyledi, ancak ABD-Etiyopya ilişkisinin "normale dönmeye" hazır olmadığını ekledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER