ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya demokratik değerlerin ABD-İsrail ilişkilerinin ayırt edici özelliği olduğunu söyleyerek oldukça tartışmalı bir yargı revizyonu üzerinde uzlaşma sağlanmasını desteklediğini belirtti.

ASKERLER BİLE PROTESTOLARA KATILIYOR

Geçen yılın sonlarında İsrail tarihindeki en sağcı koalisyonlardan birinin başına yeniden seçilmesinden bu yana Netanyahu, hükümetine yargıçları seçme konusunda daha fazla söz hakkı verecek ve Yüksek Mahkeme'nin yasayı bozma yetkisini sınırlayacak yargı sisteminde değişiklikler yapmaya çalışıyor. 

Plan, İsrail'in demokratik sağlığı için ülke içinde ve dışında endişe uyandırırken, haftalarca süren kitlesel gösterileri tetikledi. Ülke basınında, seçkin askeri ve istihbarat birimlerindeki yüzlerce İsrailli yedek askerin protestolara katılacağı belirtiliyor.

‘AYIRT EDİCİ ÖZELLİĞİMİZ’

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, "Biden, demokratik değerlerin her zaman ABD-İsrail ilişkisinin ayırt edici özelliği olduğuna ve öyle kalması gerektiğine olan inancının altını çizdi. Başkan, önerilen yargı reformları üzerinde bu temel ilkelerle tutarlı bir uzlaşma sağlanması için sürdürülen çabalara destek teklifinde bulundu" ifadelerinde bulunuldu.

Netanyahu'nun ofisi ise, Biden'a "İsrail'in güçlü ve canlı bir demokrasi olduğunu ve öyle kalacağının" belirtildiği yönünde bir açıklama yaptı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER