Köle soyundan gelen siyahi ABD’lilere verilecek kölelik tazminatlarına ilişkin çalışan California eyaletindeki yetkililer, eyalette yaşayan siyahi vatandaşlara 360 bin dolar ödeyecek. Belgeler, ABD'de köleleştirilmiş 1,8 milyon siyahi Californialıya yaklaşık 640 milyar dolar borçlu olduğunu gösteriyor. 

Yetkililer, ödemelerin doğrudan siyah Californialılara mı yoksa eyaletteki siyah topluluklar için eğitim ve sağlık gibi alanlarda harcanacağına henüz karar vermedi. Yaklaşık 1,8 milyon siyah ABD’li California’yı evi olarak görüyor. California Valisi Gavin Newsom, konu üzerinde çalışan Tazminat Görev Gücü’nü 2020'de kurdu ve yeniden yapılanmadan bu yana en büyük tazminat çabası olduğunu müjdeledi.

SKANDAL RAPOR

Görev gücünün geçen yılki ön raporu, yüzyıllarca süren ayrımcı politikaların siyah ABD’lileri daha kötü fiziksel, zihinsel ve mali durumda bıraktığını, kötü yerlerde yaşamaya mecbur bıraktığını açıkladı. Raporda, siyah ailelerin beyaz ailelerin varlıklarının yalnızca dokuzda birine sahip olduğu iddia edildi.

Görev gücü, devletin adaletsizliklerini telafi edebileceği 100'den fazla yolu listeledi; bunların arasında, kar amacı güden hapishane şirketlerinin yasaklanması, siyahi vatandaşların oylarını etkisizleştirmek için seçim bölgesi sınırlarının yeniden çizilmesi, koruyucu aile sisteminin kötüye kullanılmasına son verilmesi yer alıyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER