Drone görüntüleri, gece yarısı bölgeyi vuran kuvvetli hortumun ardından ABD'nin Missouri eyaletindeki bazı kırsal kesimlerde yaşanan yıkımın boyutlarını gözler önüne serdi.

Kolluk kuvvetlerine göre, çarşamba günü saat 03.30 sularında St. Louis'in yaklaşık 80 kilometre güneyindeki Bollinger County'de meydana gelen hortumun ardından en az 5 kişi hayatını kaybetti.

En az 5 kişi de evlerinin yerle bir olması, bir binanın yan yatması ve ağaçların köklerinden sökülmesi sonucu yaralandı.

Bollinger County Şerifi Casey Graham, bir Facebook paylaşımında özellikle Grassy ve Glen Allen kasabalarının etkilendiğini yazdı. Hortumun yaklaşık 15 dakika boyunca yerde kaldığı ve 24 ila 32 kilometre kadar yol kat ettiği bildirildi.

Şerif, "Sabahın erken saatlerinde başlayan ve hâlâ devam eden arama kurtarma çalışmaları sürüyor" diye yazdı:

"Büyük bir üzüntüyle 5 kişinin öldüğünü teyit edebilirim; tüm aile üyelerine haber verildiğinden emin olana kadar isimler gizli tutulacak."

Glen Allen köyü sakinleri Associated Press'e, hayatını kaybedenlerin en azından bir kısmının eyalet otoyolundaki karavanda yaşayan bir aileden olduğunu söyledi.

Hortumlara yol açabilen fırtınalar özellikle geceleri daha tehlikelidir. Missouri Eyaleti Acil Durum Yönetim Kurumu, bölge sakinlerinin fırtınalardan önce fazladan önlem alması ve tetikte kalması için ayrıntılı bir uyarı yayımladı.

Bu hortum, son haftalarda ABD'nin Güney ve Ortabatı kesimlerinde meydana gelen ve en az 63 kişinin ölümüne yol açan bir dizi ölümcül fırtına sisteminin üçüncüsü.

Çarşamba günü ilerleyen saatlerde, Kentucky eyaletinin Louisville şehrini EF-1 şiddetinde bir hortumun vurmasıyla maksimum rüzgar hızı yaklaşık 145 kilometre/saate ulaştı.

Ağaçlar evlerin üzerine düştü, bir apartmanın çatısı uçtu ve elektrik iletim hatları devrildi. Elektrik kesintilerini takip eden poweroutage.us'a göre, perşembe günü Kentucky'de 10 binden fazla kişi elektriksiz kaldı.

Perşembe günü ABD Ulusal Hava Durumu Servisi (National Weather Service/NWS), daha tehlikeli olma potansiyeline sahip bir hava durumu oluşabileceği uyarısında bulundu. Kurum öğleden sonra Orta Atlantik bölgesinde, hasar yaratabilecek gök gürültülü fırtına rüzgarı ve sınırlı bir alanı etkileyecek büyük taneli dolu yağışı gerçekleşeceğine dair düşük bir risk olduğunu da belirtti.

Geçen hafta, düzinelerce hortuma yol açtığı bildirilen güçlü bir fırtına sistemi Arkansas, Iowa ve Missouri dahil 11 eyalette 32 kişinin ölümüne ve binaların yıkılmasına neden olmuştu.

Martta da Mississippi ve Alabama'dan geçen EF-4 şiddetinde bir hortum en az 26 kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

Independent Türkçe