ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Pekin'i provokatif ve güvensiz davranışlarından vazgeçmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanılırken, “Washington'un kurallara dayalı uluslararası denizcilik düzenini korumada Filipinli müttefiklerimizin yanında olduğunu” ekledi.

Olayın gerçekleştiği cuma günü açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı, Filipinler’e ait gemilerin Çin sularına girdiğini ve kasıtlı provokatif hareketler yaptığını bildirmişti. 

Geçtiğimiz günlerde Filipinler, kıyıdan 195 kilometre açıkta bulunan bölgede Filipinler’in sahil güvenlik devriyesi sırasında meydana gelen bir olayın ardından Çin Sahil Güvenliği’ni "saldırgan taktikler" ile suçladı.

‘HER YERDE’ EGEMENLİK İDDİA EDİYOR

Çin, anakarasından bin 500 kilometreden fazla uzanan ve Vietnam, Filipinler, Malezya, Brunei ve Endonezya'nın ekonomik bölgelerini kesen haritalarda ‘Dokuz Çizgi Hattı’ ile neredeyse tüm Güney Çin Denizi üzerinde egemenlik iddia ediyor. 2016'da uluslararası bir tahkim kararı, bu çizgiyi yasal dayanağı olmadığı gerekçesiyle reddetti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER