ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken gelişmeyi duyururken, “Pasifik Adaları da dahil olmak üzere Hint-Pasifik bölgesi dünyanın diğer bölgelerinden daha fazla 21. yüzyılda dünyanın yörüngesini şekillendirecek” dedi.

1993’TEN BU YANA

Üst düzey ABD'li diplomat, geçen yıl bölgeye yaptığı bir ziyaret sırasında Pasifik ada ülkesinde bir diplomatik misyon açma planlarını açıklamıştı. Solomon Adaları'ndaki son ABD büyükelçiliği, Soğuk Savaş sonrası bütçe kesintileri nedeniyle 1993'te kapandı ve ABD Papua Yeni Gine merkezli bir büyükelçi tarafından temsil edildi.

‘BÖLGEYLE DERİN İLİŞKİ’ ÇABASI

Blinken, "Büyükelçiliğin açılması, yalnızca bölge genelinde daha fazla diplomatik personel yerleştirme çabalarımıza değil, aynı zamanda bölgedeki komşularımızla daha fazla ilişki kurma, ABD programlarını ve kaynaklarını sahadaki ihtiyaçlarla birleştirme ve insanlar arasında bağ kurma çabalarımıza dayanıyor” şeklinde ekledi. 

ÇİN BASKISINA SON’ SÖZÜ

ABD'nin hareketi, geçen yıl Solomon Adaları ile bir güvenlik anlaşması imzaladıktan sonra Pekin'in Hint-Pasifik bölgesindeki askeri planları hakkında Washington ve müttefikleri arasındaki endişelerin ortasında geldi.

Eylül ayında ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in "ekonomik baskısını" savuşturmak için yardım ve adalıların ihtiyaçlarını karşılamak için ortaklarla daha sıkı çalışacağına söz verdiği bir Washington zirvesinde bölgedeki ada liderlerini ağırladı. Washington ile 14 Pasifik ada devleti arasındaki ortak deklarasyon, ortaklıklarını güçlendirmeye ve "demokrasinin gelişebileceği" bir bölge vizyonunu paylaştıklarını söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER