Huawei, birkaç yıldır 5G ve diğer teknolojilere yönelik ürünlerle ilgili ABD ihracat kısıtlamalarıyla karşı karşıya kaldı, ancak ABD Ticaret Bakanlığı yetkilileri, bazı Amerikan şirketlerine şirkete belirli mal ve teknolojileri satmaları için lisans veriyordu. 

Bloomberg ve Financial Times’ın bildirdiği yeni düzenlemeyle, ABD merkezli şirketlerin Huawei’ye belirli mal ve teknolojileri satmaları için lisans verilmeyecek. 

KARA LİSTEYE ALINDI

ABD’li yetkililer, Huawei'yi 2019'da ticari kara listeye alarak çoğu ABD tedarikçisinin, kendilerine lisans verilmedikçe şirkete mal ve teknoloji göndermesini kısıtladı. Yetkililer, Huawei'nin ürünlerinin çoğuna güç sağlayan yarı iletken çipleri satın alma veya tasarlama kabiliyetini azaltmak için kontrolleri sıkılaştırmaya devam etti.

Ancak ABD'li yetkililer, Huawei'nin bazı ürünleri almasına izin veren lisanslar verdi. Örneğin, Huawei'nin tedarikçileri, nisandan kasım 2021'e kadar telekom ekipmanı devine satış yapmak üzere 61 milyar dolar değerinde lisans aldı. 

‘SERBEST PİYASA EKONOMİSİNE AYKIRI’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD'nin Çinli firmaları makul olmayan bir şekilde bastırmak için aşırı geniş bir ulusal güvenlik kavramını kötüye kullanmasına karşı çıktığını söyleyerek, "Hamle, serbest piyasa ekonomisi ilkelerine ve uluslararası ticaret ve finans kurallarına aykırıdır, uluslararası toplumun ABD iş ortamına duyduğu güveni zedeler ve apaçık bir teknolojik hegemonyadır" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER