ABD’de bankalar batmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde batan California merkezli Silicon Valley Bank'ın ardından 110 milyar doları aşan varlıklarıyla Signature Bank’ın iflas etmesiyle, yetkililer, domino etkisini önlemek için yeni düzenlemeleri hayata geçirdi.

‘HAYATİ ROLLERİNİ YERİNE GETİRECEK’

ABD Hazine Bakanlığı, FED ve FDIC tarafından bankacılık sistemine olan güveni artırmak amacıyla yaptıkları açıklamada, Silicon Valley Bank müşterilerinin korunacağını ve paralarına erişebilecekleri belirtildi. Ayrıca, bankanın müşterilerini korumayı ve ek banka operasyonlarını önlemeyi amaçlayan adımlar da duyuruldu.

Ajanslar tarafından yapılan ortak açıklamada, "Bu adım, ABD bankacılık sisteminin, güçlü ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik edecek bir şekilde, mevduatları koruma ve hane halklarına ve işletmelere krediye erişim sağlama gibi hayati rollerini yerine getirmeye devam etmesini sağlayacak" denildi.

ACİL KREDİ PLANI

Plan kapsamında, Silicon Valley Bank ve Signature Bank'taki mevduat sahipleri, varlıkları 250 bin dolarlık sigorta limitini aşanlar da dahil olmak üzere herkes parasına erişebilecek. Ayrı bir hareketle, FED, bankacılık sisteminin ve bir bütün olarak ekonominin istikrarını tehdit edecek bir banka tasfiyesi dalgasını önlemeyi amaçlayan kapsamlı bir acil kredi programı duyurdu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER