Tazminatın peşinde olan avukatlar, bu fonların Afganistan'da hüküm süren Taliban'a karşı elde ettikleri mahkeme kararlarını karşılayabileceğini savundu. 2001'deki saldırılarda 2 bin 977 hayatını kaybederken, dönemin Taliban yönetimi, El Kaide güçlerinin Afganistan'dan faaliyet göstermesine izin vermişti.

‘ANAYASAL KISITLAMA VAR’

Yargıç George Daniels, dondurulan fonlara erişimin "anayasal olarak kısıtlandığını" çünkü bu, Taliban'ın Afganistan'ın meşru hükümeti olduğuna karar vermek anlamına geleceğini söyledi. Biden yönetiminin Taliban'ı tanımadığını ve ABD mahkemelerinin bunu yapma yetkisi olmadığı anlamına geldiğini kaydetti.

Yargıç Daniels 30 sayfalık yazısında, "Yargı alacaklıları, varsayılan kararlarına göre tahsil etme ve ülkemizin tarihindeki en kötü terör saldırısı için bir bütün haline gelme hakkına sahiptir, ancak bunu Afganistan Merkez Bankası’nın fonlarıyla yapamazlar. Taliban'ın 11 Eylül saldırılarındaki sorumluluğunun bedelini Afganistan yönetimi veya Afgan halkı değil, Taliban ödemelidir" ifadelerinde bulundu.

Taliban, 2001 yılında ABD liderliğindeki bir askeri koalisyon tarafından iktidardan uzaklaştırılmıştı, ancak Batılı güçlerin ülkeden çekilmesinin ardından 2021'de Afganistan'ın kontrolünü geri aldı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER