AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplanan, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Şahin, bir sunum gerçekleştirdi. Kahramanmaraş deprem felaketinde 11 ilde toplam 13 milyon 309 bin insanın etkilendiğini söyleyen Şahin, felaketten en çok çocuk yaş gruplarının etkilebdiğini belirtti.

'1582 ÇOCUĞUMUZUN BAKIMLARI DEVAM EDİYOR'

Şahin, "Deprem bölgesinde çocuk kuruluşları olarak bakım altında olan 1740 çocuğumuz, devletimizden bakım almaktadır. Bu bölgede yine 40 bin 759 çocuğumuzu ailesi yanında destekliyoruz. 8 çocuğumuz, bu bölgedeki ailelerimiz tarafından evlat edinilmiş, yine 1126 koruyucu ailenin yanında da 1582 çocuğumuzun bakımları devam etmektedir" şeklinde konuştu.

Deprem felaketi sonrası ilk 48 saat içerisinde koruma altına alınan çocukların tahliyelerinin gerçekleştiğini belirten Şahin, "Şu ana kadar 10 ilde kurumlarımız ve evlerimizde kalan 877 çocuğumuzun daha güvenli bölgelere tahliyesini gerçekleştirdik. Deprem sonrasında afetten etkilenen çocuklarla ilgili 'Çocuklar Güvende' programı kapsamında periyodik olarak takiplere başladık. Özellikle ebeveynini kaybetmiş ya da yakınlarının yanında kalan çocuklarımızın periyodik takip süreçlerine başladık. Yine çadır ve konteyner kentlerde çocuk dostu alanlar oluşturduk. Şu ana kadar toplam 138 adet çocuk dostu alanımız var" dedi.

'GÜNCEL OLARAK 1118 İHBAR ALDIK'

Kimliği tespit edilemeyen ve refakatçisi olmayan çocuklar hakkında ise, "Bakanlığımız tarafından refakatsiz olarak tespit ettiğimiz, kayıtlarımıza aldığımız 1915 çocuğun 1766'sını aileleri veya yakınlarıyla kavuşturduk. Şu an 62 çocuğumuzun hastanelerde tedavileri devam etmektedir. 81 çocuğumuz şu anda bizim kuruluşlarımızda bakım altında. Bu 81 çocuğumuzun da 35'inin DNA örnekleri verildi; ama henüz kimlik tespiti yapılamadı. İhbar sistemimize güncel olarak 1118 ihbar geldi. Bu ihbar sisteminden de 70 çocuğun ailesine ulaştığını ve tedavisinin devam ettiğini ihbar sahibine bildirdik. 181 çocuğumuzun ailesine teslim edildiğini, 463 çocuğumuzun vefat ettiğini ve 50 çocuğumuzun da bakanlığımız kuruluşlarında koruma altında olduğunu ihbar sahiplerine geri bildirim olarak yaptık" şeklinde açıklamada bulundu. 

325 BİN AİLE KORUYUCU AİLE İÇİN BAŞVURUDA BULUNDU

Şahin, deprem sonrası çok sayıda evlat edinme ve koruyucu aile talebi aldıklarını belirtirken, şu ana kadar 325 binin üzerinde yurttaşın koruyucu aile, 67 binin üzerinde yurttaşın ise evlat edinme başvurusunda bulunduğunu söyledi.

'CEMAATE VERECEK BİR ÇOCUĞUMUZ BİLE YOK'

Söz alan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, deprem bölgesindeki çocukların cemaatlerce kendi bünyelerine almaya çalıştıklarını belirtmesi üzerine, Şahin şöyle konuştu:

"İstanbul'da yaşanan bir olay, Suriyeli aileler ve yanlarında çocukları bulunuyor. Bu çocuklar, daha önce ismi geçen vakıf tarafından Hatay'da bakımları ve ihtiyaçlarının karşılandığı çocuklar. Depremden sonra kaldıkları evlerin zarar görmesi nedeniyle, ihtiyaçlarını karşılayan STK veya vakıf tarafından, İstanbul'da kendilerine ait kuruluş ve evlere aileleriyle birlikte buraya getirilerek annelerinin gözetiminde olan çocuklar. Oradaki çocuklar, refakatsiz çocuklar değil. Yine basına yansıyan Kocaeli'deki olay, yabancı uyruklu ailelerin Gaziantep'ten düzensiz şekilde Kocaeli'ye gelmesi, orada yabancı bir vakıf tarafından kendilerine yer sağlanması ve bahsi geçen Kur’an kursunda da oradan gelen çocuklara bir akşam yemeği verilmesiyle alakalı. Bu çocukların da yanlarında ailesi var. Bir diğeri de 'Adıyaman'da 1100 çocuk x tarikatının elinde' diye bir haber yapılmıştı. O bölgedeki devre mülk sahiplerinin, evlerini Adıyaman'da evleri yıkılan ailelere açmasıyla aileler o bölgeye yerleştirildi. O bölgede yaşayan çocukların hepsi ailesinin yanında. Orada refakatsiz 1100 çocuğun verilmesi gibi bir durum kesinlikle yok. Haber çıkmadan günler önce bu bilgi bize geldiğinde gidip, yerinde gördüğümüz bir durumdur. Ama kasıtlı olarak çarpıtılmaya çalışılıyor. Bizim herhangi bir vakıf ya da cemaate verecek bir çocuğumuz bile yok."