CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu "Alevi" başlıklı videosu üzerinden hedef alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’daki mitingde "Sana kim dedi, Alevi misin değil misin? Bizim Alevi'ye de saygımız var her türe saygımız var. Bunu söylemene ne gerek var" dedi. Erdoğan'ın sözlerine Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı, Cuma Erçe ve Garip Dede Dergahı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat'tan tepki gösterdi. 

Cumhuriyet TV'den Ebru Birçak Edebali'ye konuşan Cuma Erçe, Kılıçdaroğlu'nun kimliğini açıklamak zorunda bırakılmasını insan hakları ihlali olarak değerlendirdi. Kılıçdaroğlu'nun "Alevi" başlıklı videoyu çekmesini uzunca bir süredir miting meydanlarında kimliği üzerinden yapılan saldırıların sonucu olarak yorumlayan Erçe, "Aday olmasının önünde en büyük engel olarak sunulmuştur. Bu yaklaşımı esefle kınıyorum" dedi.

'ÇOCUK YAŞTA EVLENMEYİ CAİZ SAYAN BİR İNANCI TEMSİL ETMİYORUZ'

Erçe, Erdoğan'ın Alevilerden "tür" diye bahsetmesine "Evet biz insan-ı kâmil olma yolunda ilerleyen bir inanca sahibiz, biz 72 milleti aynı nazarda görmeyeni kendimizden saymayan bir inancız. Biz çocuk yaşta evlenmeyi caiz sayan bir inancı temsil etmiyoruz. Bu haliyle Sayın Cumhurbaşkanı'ndan farklı bir türüz" diye yanıt verdi. Erçe ayrıca, Erdoğan'ın bu ifadeyi hakaret manasında söylediğini bildiklerini belirtti.

Erçe, "Aleviliği inkar ediyorlar. İnkar etmekle de kalmıyorlar imha etmeye çalışıyorlar. Şimdi bunu asimile yoluyla yapmaya çalışıyorlar. Gün geliyor bizi folklorik bir topluluk olarak değerlendiriyorlar, gün geliyor bizi ayrı bir türmüş gibi değerlendiriliyor. Ama ben bu ülkede yeniden laik, demokratik bir Cumhuriyet rejiminin inşa edileceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.  

'BU KELAMLARINDAN DOLAYI KINIYORUM'

Kılıçdaroğlu'nun inancı nedeniyle seçim meydanlarında daha önce Erdoğan tarafından yuhalatıldığını hatırlatan Celal Fırat ise, "Biz Erdoğan'ı çok iyi tanıyoruz. Ne kadar kindar bir dil kullandığını çok iyi biliyoruz. Bu dil bu topraklarda yerle yeksan olmalı" dedi.

Erdoğan'ın ulaşamadığı tek kitlenin Alevi toplumu olduğunu söyleyen Fırat, "Sayın Erdoğan'ı bu kelamlarından dolayı kınıyorum. Biz bu ülkede bu meseleleri tartışmaktan çıkartıp herkesin eşit yurttaş olmalarını arzuluyoruz. Herkesin kendi kimliğiyle özgür şekilde yaşamasını arzuluyoruz. Ama Erdoğan sıkıştıkça nereye saldıracağını bilemiyor. Ama bence artık Abbas yolcu..." dedi.