Yaklaşık 2,5 milyon kamu çalışanının temsilcisi Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di tarafından yapılan açıklamada, "Çok yoğun görüşmelere ve tarafların taleplerin nedenleri üzerine yakınlaşmalarına rağmen sonuç üzerine anlaşma sağlanamadı" denildi.

Evrensel'in haberine göre, Ver.di Genel Başkanı Frank Werneke, sendikaların 12 aylık bir sözleşme dönemi için yüzde 10,5 ama en azından 500 avro aylık ücret zammı talep ettiğini hatırlattı.

ASGARİ ÜCRETTE 500 EURO TALEBİ

Werneke, "İleri sürdüğümüz asgari 500 avro talebi özellikle alt ücret gruplarında çalışanların gelirlerini yükseltmek ve enflasyon kaybını telafi etmek içindir. İşveren tarafı asgari bir ücret artışının olması gerektiğini kabul etmesine karşın sunulan teklif çok düşüktü. 24 aylık bir sözleşme dönemi için 300 avro önerildi, yani yıllık 150 avro artış. Sosyal bir teklif böyle olamaz. Bu nedenle görüşmeleri sürdürmenin doğru olmadığını ve çıkmaza girdiğini ilan ediyoruz. Bu, Ver.di’de olduğu gibi DGB’ye bağlı GEW, GdP ve IG BAU sendikalarının TİS komisyonlarında da oy birliğiyle, tek bir çekimser oy dahi kullanılmadan kararlaştırıldı” dedi.

GREVLER YETMEDİ

Kamu patronlarının çalışanların kararlılığını idrak edemediğini söyleyen Werneke, “Görüşmeler başladıktan sonra 500 binden fazla kamu çalışanı uyarı grevine çıktı. Üçüncü tur görüşmelerinin ilk gününde, 27 Mart’ta Almanya’da son 31 yılın en büyük grevi yapıldı. Tüm bunlar işverenleri ciddi bir teklif sunmaya yetmedi” dedi.

UZLAŞMA KOMİSYONU DEVREDE

Werneke, kamu işverenlerinin 2011 yılında imzalanan “uzlaşma anlaşmasına” dayanarak uzlaşma komisyonuna devreye girmesi için başvuruda bulunduğunu söyledi.

SÜRESİZ GREV GÜNDEMDE

Uzlaşma komisyonu en geç 6 Nisan günü toplanacak ve görüşmelere başlayacak. Komisyonda elde edilen sonuç üzerine sendikalar ve kamu işverenleri arasında yeniden müzakere edilecek. Nisan sonuna doğru ise sonuç üzerine sendika üyeleri arasında oylama yapılacak. Eğer tüm görüşmelerden sonuç alınamazsa veya sendika üyelerinin ezici çoğunluğu (yüzde 75) sonucu reddederse o zaman süresiz grev gündeme gelecek.