Sabah gazetesi, Frankfurt'ta evlerine düzenlenen polis baskınında gözaltına alınan Almanya Temsilcisi İsmail Erel ile Avrupa Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay'ın serbest bırakıldığını açıkladı. Polisin Erel ve Albay'ın evi ile gazetenin Frankfurt kentindeki ofisinde arama yaptığı, bilgisayar ile telefonlarına el konduğu yazılmıştı. Gözaltıların Cevheri Güven ve Ercan Karakoyun'un şikayeti üzerine yapıldığı belirtilmişti.

DHA: ELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI


Geçtiğimiz saatlerde DHA, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde "Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı" bilgisini paylaştı.

FAHRETTİN ALTUN KINADI


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da konuya ilişkin yaptığı Twitter paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Sabah Gazetesi Almanya Temsilcisi İsmail Erel ve Sabah Avrupa gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay'ın Cevheri Güven gibi tescilli bir FETÖ mensubunun şikayeti üzerine gözaltına alınmasını kınıyorum. Almanya'da terör örgütü FETÖ aleyhinde yaptıkları haberler dolayısıyla Türk gazetecilerin sabahın erken saatlerinde evlerine ve ofislerine baskın yapılarak göz altına alınması ve ekipmanlarına el koyulması, çok açık bir şekilde basın özgürlüğünün ihlal edilmesidir" ifadelerini kullandı.


AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, "Almanya basın özgürlüğüne saygı göstermelidir… Sabah gazetesi Almanya Temsilcisi İsmail Erel ve Sabah Avrupa gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay’ın FETÖ’cülerin şikayeti üzerine göz altına alınmasını kınıyoruz" diye yazdı.


"TACİZ VE YILDIRMA EYLEMİ"


Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada "Sabah gazetesinin Frankfurt Bürosu temsilcilerinin Alman polisi tarafından bugün (17 Mayıs) gerekçe gösterilmeden gözaltına alınmaları Türk basınına yönelik bir taciz ve yıldırma eylemidir. Bu menfur eylemi şiddetle kınıyoruz" denildi. Bakanlık, gazetecilerin serbest bırakılmalarının beklendiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Konuya ilişkin olarak Almanya’da gerekli girişimler yapılmış olup, güçlü tepkimiz bugün Bakanlığımıza çağrılan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ne de iletilmektedir" ifadeleri kullanıldı.