Alman yetkililer, Nazi rejiminin dilsel izlerini ülkenin hukuk kitaplarından silmek için çalışılacağını açıkladı. 

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, Nazi rejiminin dilsel izlerini ülkenin kanun kitaplarından silmek için çalışacağını söyledi. Almanya, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yeni anayasayı kabul ederken, Nazi döneminden kalma bazı yasalar hala yürürlükte.

‘DÜZELTİLMESİ GEREKEN YASALAR VAR’

Geçen ay birkaç devlet dairesine yazdığı bir mektupta Bakan Buschmann, Alman medya kuruluşlarının bildirdiğine göre, "düzeltilmesi gereken" 10 yasa ve 12 yönetmelik belirlediğini söyledi.

Almanya’nın eski lideri Adolf Hitler döneminde çıkarılan yasalar, “Reich hükümeti” ve “Reich İçişleri Bakanı” gibi ifadeler içeriyordu. 1939 tarihli bir yasanın bir paragrafında, savaşın ardından Almanya teslim olurken intihar eden Bernhard Rust tarafından kullanılan "Reich Bilim, Eğitim ve Halk Eğitimi Bakanı" ifadesi yer alıyor. Buschmann, bankacılık ve vergilerle ilgili mevzuatta da benzer isimlerin yer aldığını belirtti.

‘HEDEF OLARAK BELİRLEDİM’

Buscmann, Almanya merkezli DPA haber ajansına verdiği demeçte, "Amacım bu anayasa öncesi kalıntıları ortadan kaldırmak. Genel olarak, bu yıl ceza kanununun tüm özel bölümünü güncel hale getirmeyi kendime hedef olarak belirledim" dedi. 

Bakan, Nazi dönemi hükümetinin tutumlarına atıfta bulunmanın yanı sıra, ceza kanununun cinayete ilişkin bazı bölümlerinin dönemin Nazi teorilerine atıfta bulunduğunu söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER