Apple, ChatGPT ve türevi yapay zeka uygulamalarının arasında sözü geçen bir marka değil ve güçlü bir teknolojiyle de henüz ortaya çıkmadı. Ancak şirketin elinde daha güçlü bir kozu var: Komisyon...

CHATGPT'DEN YÜZDE 30'LUK KESİNTİ 

Kullanıcılar, aylık 20 dolar olan ve daha hızlı yanıt süreleri ve yeni özelliklere öncelikli erişim sunan premium bir sürüm olan ChatGPT Plus'a abone olabiliyor. Ancak bu noktada OpenAI, kullanıcıları abone olabilecekleri bir web sitesine yönlendirmek yerine Apple'ın uygulama içi satın alma sistemini kullandığından Apple her zamanki gibi ChatGPT'den de yüzde 30'luk kesintisini alıyor.

Bir tekel için bundan daha iyi bir örnek olabilir mi? Apple yapay zeka yarışında geride kaldı ve şirket bu alandaki kamu araştırmalarına çok az katkıda bulundu. Yine de bu teknolojiden yılda yüz milyonlarca dolar kazanması bekleniyor.

Varsayımsal bir senaryo düşünün: ChatGPT Plus, iOS'a 5 milyon yeni abone eklerse, bu OpenAI için yıllık yaklaşık 1,2 milyar dolar gelir getirecek ve Apple bunun yüzde 30'unu toplayarak yılda 360 milyon dolar kazanacak.

Tim Cook, Apple'ın son kazanç çağrısında, şirketin yapay zekayı ürünlerine "dokuyacağını" ve bunu nasıl yapacağı konusunda "bilinçli ve düşünceli" olacağını söyledi. Cook yapay zeka ile ilgili "Çözülmesi gereken bir dizi sorun var" diye de ekledi. The Wall Street Journal'ın haberine göre Apple ayrıca kendi çalışanlarına gizli bilgileri toplayabileceği endişesiyle ChatGPT kullanımlarını sınırlandırmalarını söyledi.

Bunların hiçbiri Apple'ın bu hizmeti App Store üzerinden kullanıcılara sunmasını ve abonelik satışlarından kâr elde etmesini engellemiyor. Apple'ın App Store aboneliklerinden elde ettiği geliri de içeren hizmetler işi, iPhone satışlarının yavaşladığı son yıllarda şirket için önemli bir büyüme faktörü oldu. Hizmet gelirleri son çeyrekte 20 milyar doları aşarak Apple'ın kurtarıcısı oldu.

FORTNİTE DAVASINI DA KAZANMIŞTI

Apple geçtiğimiz günlerde Epic Games tarafından açılan bir antitröst davasını kazandı. "Fortnite" geliştiricisi, Apple'ı iOS cihazlarında uygulama dağıtımını engelleyerek ve geliştiricilerin satışlardan komisyon aldığı kendi ödeme işlemcisini kullanmasını zorunlu kılarak yasalara aykırı davranmakla suçladı. Karar, Apple'ı cihazlarını üçüncü taraf uygulama mağazalarına açmaya zorlayacağını uman geliştiriciler için bir mağlubiyet oldu. 

(Oksijen)