6 Şubat tarihli ve Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yürütülen, arama kurtarma çalışmaları tamamlanma noktasına geldi. Bölgede enkaz kaldırma işlermleri devam ederken moloz döküm alanları ile ilgili bir iddia gündeme geldi. Enkazlarda oluşan asbestin ciddi sağlık ve ekolojik sorunlar doğuracağı gerekçesiyle molozların döküleceği alanların özenle seçilmesi gerektiği belirtiliyor.

SULAK ALANDA MOLOZ DÖKME ALANI

İddiaya göre, AFAD moloz dökme alanı olarak taş ocağını gösterirken, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz sulak alanı moloz dökme alanı olarak gösterdi.

Gazete Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın haberine göre Hatay'ın Samandağ ilçesinde bulunan Mileyha Kuş Cenneti’nin bulunduğu alana yakın ve denize 20 metre mesafede bulunan bölge, moloz dökme alanı yapıldı. Bu alanın hemen yanında depremzedelerin kurduğu çadırlar yer alıyor.

'KUŞLAR DA İNSANLAR DA TEHLİKEDE'

Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu'nun gözlemelerini aktaran Günaydın, haberinde şunlara yer verdi: "Şu an bölgede olan kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, Mileyha’nın sulak alan ilan edilen kısımda moloz olmadığını fakat sulak alana yakın, denize 20 metre uzaklıktaki yerin resmi moloz dökme alanı yapıldığını söyledi. Resmi moloz dökme ilan edilen yer, Mileyha’dan çok da bağımsız değil. Bu durumun kuşlar üzerine etkisini sorduğumuz Yoğurtçuoğlu, “Ben kuşları geçtim zaten. İnsan sağlığı tehlikede. Bakana da söyledim. ‘Şimdilik burada, kaldıracağız’ dedi. Bir defa dökülüp, suya karıştıktan sonra ne anlamı var bilmiyorum” diye konuştu.

BAŞKAN VE MECLİS ÜYELERİ SUSKUN

İddialara ilişkin Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’a ve belediye meclis üyelerine ulaşamadıklarını aktaran Günaydın bir belediye çalışanı görüşmesini aktardı. "İsmini vermek istemeyen bir belediye çalışanı, molozların ilk Mileyha sulak alanına döküldüğünü, Hatay Valisi’nin, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ı aradığını ve molozların kaldırılması istediğini ileri sürdü. Hatta AFAD’ın molozların taş ocağı alanına dökülmesini istediğini ancak Belediye Başkan’ı Eryılmaz’ın sulak alanda ısrarcı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Belediye Başkanı Eryılmaz, molozların döküldüğü yerde park yapılmasını istiyordu. ‘Alanı molozla doldurup, ileride park yapacak’ şeklinde duyum alıyoruz.”

ÇEVRE İLÇELER DE KAYGILI

İskenderun Çevre Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara'nın basın açıklaması yaparak çevre ilçelerin de molozlar konusunda kaygılı olduğunun belirtildiği haberde, konuyla ilgili  herkesin bu süreçte yaralarını sarmaya çalıştığını belirten Kara, bu süreçte sağlıklı ve dengeli bir yaşam hakkına sahip olabilmek adına kısa vadeli çözümler yerine daha planlı ve daha öngörülü olmak gerektiğini vurguladı.   

Molozların ayrıştırılmasının ve dönüştürülmesinin önemli bir problem olarak durduğunu belirten Kara, “Molozların ayrışması ile ortaya çıkacak asbest, toplum sağlığı için son derece tehlikeli bir maddedir. Asbestin yağmur sularıyla veya çeşitli yollarla yeraltı sularına ulaşması, özellikle tarım alanları için çok tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Su ihtiyacını kuyulardan sağlayan yerleşim alanları ve tarım alanları gelecekte kanser vakalarının artışıyla yüz yüze gelecektir” dedi.

Kara, depremin yaşandığı coğrafyada hayatta kalmayı başarabilen insanların salgın hastalıklar ve kimyasal tehlikeye maruz kalmaması için bir an önce önlem alınması yönünde çağrı yaptı.

(KAYNAK)