Başbakan Orban'ın Macar bir futbolcuyla selamlaştırdığını gösteren bir videoda, atkının üzerinde bulunan haritada Ukrayna, Avusturya, Slovakya, Romanya, Hırvatistan ve Sırbistan'ın bir parçası olan toprakları içeren bir “Büyük Macaristan” haritası vardı.

macar basbakandan ozur beklıyorlar

‘BÜYÜKELÇİYİ ÇAĞIRACAĞIM’

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Kiev'in "Viktor Orban'ın eyleminin kabul edilemezliği konusunda bilgilendirilecek olan" Macaristan büyükelçisini çağıracağını söyledi.

Nikolenko, sosyal medya hesabından, "Macaristan'da revizyonist fikirlerin teşvik edilmesi, Ukrayna-Macaristan ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunmuyor ve Avrupa politikasının ilkelerine uymuyor. Macaristan tarafından resmi bir özür ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik saldırıların reddini bekliyoruz" diye kaydetti.

‘KABUL EDİLEMEZ’

Romanya Dışişleri Bakanlığı da Bükreş'teki Macaristan büyükelçisine "hareketi kesinlikle onaylamadığını" ilettiğini söyleyerek öfkeyle yanıt verdi. Açıklamada, "Hangi biçimde olursa olsun, mevcut gerçeklere ve ortak taahhütlere aykırı herhangi bir hareket kabul edilemez" denildi.

BAŞBAKAN ORBAN’DAN İLGİNÇ AÇIKLAMA

Bir sosyal medya paylaşımında Orban, atkı tartışmasına doğrudan değinmeyerek "Futbol siyaset değildir. İçinde olmayan şeyleri okumayın. Macaristan Milli Takımı, nerede yaşarlarsa yaşasınlar tüm Macarlarındır!" diye kaydetti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER