Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, savcılar ile toplantısında Yargıtay krizinden sonra ilk kez konuştu. Arslan vicdanın esaret, aklın ise vesayet kabul etmeyeceğini vurgulayarak “Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen “Akademi Söyleşileri” kapsamında hâkim ve savcı adayları ile bir araya gelerek “Cumhuriyet’in 100. Yılında Anayasa Yargısı” başlıklı bir konuşma yaptı.

“UZAKTAN KUMANDALI YARGI DA YARGIÇ DA OLMAZ”

Hâkim ve savcı adaylarına mesleki anlamda tavsiyelerde bulunan AYM Başkanı Arslan vicdanın esaret, aklın ise vesayet kabul etmeyeceğini vurgulayarak “Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz.” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında AYM tarafından verilen hak ihlali kararı, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Muhafazakarlar arasında yeni trend: Kur'an-ı Kerim tasarımlı pasta Muhafazakarlar arasında yeni trend: Kur'an-ı Kerim tasarımlı pasta

13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı, tek başına verdiği kararla yetkinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nde olduğunu belirterek, kararı incelenmesi üzere Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, oy birliğiyle aldığı kararla, AYM kararına uyulmamasına ve hak ihlali kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı AKP içinde çatlaklar yaratmıştı. Beştepe’deki isimler Yargıtay kararını savunurken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de dahil olmak üzere AKP içinde Yargıtay kararını eleştiren isimler olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Yargıtay ve AYM arasındaki yargı krizinin ardından, AYM’nin geçmişte aldığı kararları da eleştirmiş ve “Biz bu tartışmada taraf değil hakem konumundayız” demişti.