Rusya, Azerbaycan ile Ermenistan'ın ulaşım bağlantılarının yeniden açılması konusundaki görüşmelerde ilerleme kaydettiğini duyurdu. Buna göre Ermenistan'ı İran ve Azerbaycan ile, Azerbaycan'ı da Nahçıvan ile bağlayan demir yolu hattı yeniden kurulacak.

'YAPICI BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİK'

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ve Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mger Grigoryan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ulaşım hatlarının yeniden kurulmasına ilişkin konuları görüşmek üzere Moskova'da bir araya geldi. Overçuk, 12'incisi gerçekleşen üçlü görüşmelerin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yapıcı bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Toplantıda ulaşım bağlantılarının açılması hususunda önemli ilerleme kaydedildiğini ifade eden Overçuk, "Özellikle Arazdeyen (Yeraskh)-Culfa-Mehri-Horadiz güzergahındaki demir yolu bağlantısının yeniden kurulması ve organizasyonu için somut adımların uygulanması konusunda genel mutabakata varıldı" dedi.

Söz konusu hat Ermenistan'ı İran ve Azerbaycan ile bağlıyor. Ayrıca Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında da bağlantı sağlıyor.

BAŞBAKAN YARDIMCILARI DÜZEYİNDE GÖRÜŞMELER SÜRECEK

Overçuk, devlet başkanlarına toplantının sonuçlarına ilişkin rapor sunulacağını, başbakan yardımcıları düzeyindeki üçlü görüşmeleri sürdürme hususunda da mutabakata vardıklarını söyledi.

Sovyetler Birliği döneminde mevcut olan Arazdeyen (Yeraskh)-Culfa-Mehri-Horadiz demir yolu hattı, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki savaşlarda tahrip olmuştu. 2. Karabağ Savaşı sonrasında Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin imzaladığı üçlü bildiride, eski ulaşım hatlarının yeniden açılmasına yönelik madde yer almıştı. Moskova, Washington ve Avrupa Birliği, son 30 yılda iki kez savaşan Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barışın sağlanması için ayrı ayrı çalışıyor.

(ArtıGerçek)