Seçimden önce basına kapalı olarak yapılan ihalede Türk Ticaret Bankası'na (Türkbank) 455 milyon lirayla en yüksek teklifi veren kurumun İhracatı Geliştirme A.Ş (İGE) olduğu  öğrenildi. İhracata destek sağlamak amacıyla kurulan İGE A.Ş'de yönetim kurulu başkanlığını yürüten isim ise Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu satışı onaylarsa Bakan Yardımcısı Turagay, İGE üzerinden Türkbank'ın patron koltuğuna oturacak.

110 yıllık Türkbank'ın değerinin çok altında satıldığı, ihracatçılara satış için seçim öncesinde özellikle hızlı hareket edildiği iddia ediliyor. 

İGE ortağı olan ihracatçılar söz konusu ihaleyi,  “Banka sahibi olmuşuz, ama haberimiz yok” şeklinde yorumlarken ihaleye katılan diğer bir firma temsilcisi, “İhalede İGE A.Ş diye bir şirketi hiç duymadık. TİM adına gelindiği ifade edildi. Ama zaten çok fark etmiyor” dedi.

TİM BU TÜR İHALELERE YASA GEREĞİ GİREMİYOR

Kaynaklar, TİM'in yasa gereği bu tür ihalelere giremediğini, TİM'in ve üyelerinin ortağı olduğu İGE adına teklif verildiğini söylüyor. İGE A.Ş'nin yüzde 6.83'lük A grubu hissesi TİM'e ait. Şirket hisselerinin yüzde 5'i Türk Eximbank'a, yüzde 72.8'i 62 ihracatçı birliğine, yüzde 15.37'si ise kamu ve özel 20 bankaya ait.

TÜRKBANK BU KADAR UCUZA SATILAMAZ

İhalenin ardından ciddi kuşkuları olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Erdoğan Toprak,  “Basına kapalı, adrese teslim bir ihale yapıldı. Bankaya talip olan 7 firmadan 4'ü daha ihale başlamadan gerekçesiz eleniyor. Kalan 3 firmadan 2'si açık artırmaya bile katılmıyor. İki ayrı banka lisansı, nakit varlığı ve gayrimenkulü olan Türkbank bu kadar ucuza satılamaz. Burnumuza pis kokular geliyor. İhracatçılar belki de paravan bilemiyoruz. İktidara gelince hepsini ortaya çıkaracağız” dedi.