Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, Sırbistan ve Kosova liderlerinin ilişkileri normalleştirme amaçlı bir anlaşma üzerinde anlaşmaya vardıklarını, ancak anlaşmanın uygulanması konusunda daha fazla müzakereye ihtiyaç olduğunu söyledi.

İKİ LİDER BRÜKSEL’DE

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç ile Kosova Başbakanı Albin Kurti arasında Brüksel'de düzenlenen görüşmelere ev sahipliği yaptıktan sonra konuşan Borrell, "Bugün ilerleme kaydedildi. Tarafları bağlılıklarından dolayı takdir ediyorum. Aynı zamanda, bugün taraflarca kabul edilenlerin uygulanmasını sağlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Anlaşmak önemlidir ancak üzerinde anlaşmaya varılanları uygulamak daha da önemlidir" ifadelerinde bulundu.

2008’DEN BU YANA DEVAM EDİYOR

Kosova, 2008 yılında Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Ancak Sırbistan, Kosova'yı hala ayrılıkçı bir bölge olarak görüyor ve Balkan komşuları arasındaki gerilimler, çatışmanın yeniden başlayacağına dair korkuları artırıyor.

Yeni anlaşmaya göre Sırbistan, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımayacak, ancak pasaport, diploma ve plaka gibi resmi belgeleri tanımayı ve Kosova'nın herhangi bir uluslararası kuruluşa üyeliğini engellememeyi kabul ediyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER