Birçok ilaç baş ağrısı yakınmalarını hafifletmeyi hedeflese de bu işlevi görebilecek bir dizi etkili, doğal tedavi de mevcuttur. İşte doğal olarak baş ağrılarından kurtulmak için 6 etkili yöntem:

SU İÇİN

Yetersiz su tüketimi, baş ağrısına neden olabilir. Aslında çalışmalar, kronik susuz kalmanın gerilim tipi baş ağrılarının ve migrenlerin yaygın bir nedeni olduğunu göstermiştir. Neyse ki, susuz kaldığınızda tetiklenen başağrınız hızlıca su içtiğinizde 30 dakika ila üç saat içinde hafifler. Tüm bunların yanında, susuz kalmak konsantrasyonunuzu bozabilir ve sinirliliğe yol açarak semptomlarınızın daha da kötüleşmesine neden olabilir. Susuzluğun baş ağrılarınızı tetiklememesi için gün boyunca yeterince su içmeye ve su bakımından zengin yiyecekler tüketmeye çalışın.

SU-İÖMEK-N

 AĞRIYI SOĞUK KOMPRES İLE YATIŞTIRIN

Soğuk kompres kullanmak baş ağrısı yakınmalarınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Boyun veya baş bölgesine soğuk veya buz kompresi uygulamak iltihabı azaltır, sinir iletimini yavaşlatır ve kan damarlarını daraltır, bunların tümü baş ağrısını azaltmaya yardımcı olur. Baş ağrısını gidermek için kompresi boynun arkasına, kafaya veya şakaklara uygulayın.

bas-agrisina-buz-koymak-iyi-gelirmi

KAFEİNLİ İÇECEKLER TÜKETİN (KAHVE-ÇAY)

Çay veya kahve gibi kafein içeren içecekleri yudumlamak baş ağrısı çekerken rahatlama sağlayabilir. Tabii eğer sıkı bir kahve çay içicisi değilseniz. Kafeinin 300 mg’a kadar dozu faydalıdır (1 fincan kahve 150 mg, 1 bardak filtre kahve 100 mg kafein içerir). Kafein, ruh halini iyileştirir, uyanıklığı artırır ve kan damarlarını daraltır; bunların tümü baş ağrısı yakınmaları üzerinde olumlu etki gösterir. Bununla birlikte, bir kişi düzenli olarak yüksek miktarlarda kafein tüketirse ve aniden bu tüketimi keserse, kafein yoksunluğunun baş ağrısına neden olduğu da gösterilmiştir. Bu nedenle, sık sık baş ağrısı çeken kişiler kafein alımına dikkat etmelidir.

1637141666716-caka

AĞIR KOKULARDAN KAÇININ

Parfümlerden ve temizlik ürünlerinden gelen kokular gibi güçlü kokular, bazı kişilerde baş ağrısına neden olabilir. Migren veya gerilim tipi baş ağrısı yaşayan 400 kişiyi içeren bir araştırma, güçlü kokuların, özellikle parfümlerin, sıklıkla baş ağrılarını tetiklediğini buldu. Kokulara karşı bu aşırı duyarlılığa ozmofobi denir ve kronik migren hastalarında yaygındır. Kokulara karşı duyarlı olduğunuzu düşünüyorsanız, parfüm, sigara dumanı ve güçlü kokulu gıdalardan kaçınmak migren geçirme şansınızı azaltmaya yardımcı olabilir.

parfüm

 KOENZİM Q10 ALIN

Koenzim Q10, besinleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan ve güçlü bir antioksidan görevi gören vücut tarafından doğal olarak üretilen bir maddedir. Çalışmalar, CoQ10 takviyeleri almanın baş ağrılarını tedavi etmenin etkili ve doğal bir yolu olabileceğini göstermiştir. Örneğin, 80 kişide yapılan bir çalışma, günde 200 mg CoQ10 takviyesi almanın migren sıklığını, şiddetini ve süresini azalttığını göstermiştir.

50xeKENjeIbA8tIsCf89Jb1CKBosWrsyIVfoMCGM

UYKUNUZU YETERİNCE ALIN

Uyku yoksunluğu, sağlığınız için birçok yönden zararlı olabilir ve hatta bazı insanlarda baş ağrısına neden olabilir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalarda, gece altı saatten daha az ve daha uzun uyuyanlarda baş ağrısı sıklığı ve şiddeti karşılaştırılmıştır. Yapılan araştırmaların sonunda, daha az uyuyanların daha sık ve şiddetli baş ağrıları olduğu anlaşılmıştır. Bununla birlikte, çok fazla uyumanın da (9 saatten uzun) baş ağrısını tetiklediği görülmektedir. Maksimum fayda için, gece başına yedi ila dokuz saat uykudan oluşan doğru uyku dengesine ulaşmayı hedefleyin.
Histamin Bakımından Yüksek Gıdalardan Kaçının
Histamin, vücutta doğal olarak bulunan ve bağışıklık, sindirim ve sinir sistemlerinde rol oynayan bir kimyasaldır. Ayrıca eski peynirler, fermente yiyecekler, bira, şarap, tütsülenmiş balık ve kurutulmuş etler gibi belirli yiyeceklerde de bulunur. Çalışmalar, histamin tüketmenin, ona duyarlı olanlarda migrene neden olabileceğini öne sürüyor. Bazı insanlar histamini düzgün bir şekilde salgılayamazlar çünkü onu parçalamaktan sorumlu enzimlerinde işlev bozuklukları vardır. Bu tür durumlarda, histamin açısından zengin yiyecekleri beslenme düzeninizden çıkarmak, sık sık baş ağrısı çekiyorsanız yararlı bir strateji olabilir.

5c8cfada07291c1d7400db8a