Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, inşatı usle uygun yapılmayan, kaçak yapılar ve eksik malzemelerle inşa edilen binalar gündemdeyken, yapılanlardan ders alınmadığının kanıtı suretinde bir olay yaşandı.

BETONA SU KATILMASI İTİRAZINA DARP!

Sözcü'den Selami Aydın'ın haberine göre, Uşak’ta bir mühendis ve stajyer yapı denetimi yaptıkları bir inşaat alanına giderek beton dökümü esnasında betondan numune aldılar. Numune alımı sonrası beton dökme mikserindeki betona su katıldığını gören mühendisler çalışanları uyardılar. Aynı şantiyede beton dökümüne gelen bir diğer beton mikserine de aynı usulsüz işlemin yapıldığını gören mühendis inşaat ustalarını tekrar uyardı.

İnşaatın kalıp ustaları mühendis ve stajyer mühendisi çalıştıkları alana çağırarak darbettiler. Mühendis ve stajyer darp raporunun ardından şikayetçi oldular.

İMO'DAN AÇIKLAMA

Betona katılan suyun beton dayanıklılığını yüzde 50'ye kadar düşürebileceğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şubesi Başkanı Ümit Alp, "su katılmasının kötü yanı mukavemeti düşürür. Alınan numunelerde beton mukavemeti düzenli çıkarsa bir yaptırımı yok ancak düzensiz çıkarsa karot örneği alınacak. O da yetersiz çıkarsa bina yıkılabilir" ifadelerini kullandı.

SALDIRI PROTESTO EDİLDİ

Yaşanan usulsüz beton dökme işlemine itiraz eden mühendislerin darbedilmesinin ardından Uşak kent meydanında toplanarak yaşanan saldırıyı kınayan bir açıklama yaptılar. Açıklamada "Bir daha felaketler yaşanmasın, insanlarımız hayatlarını kaybetmesin diye mücadele eden bir mühendis ve stajyer kardeşimiz tekme tokat dövülerek feci şekilde darp edildi. Meslektaşımızın ve stajyer kardeşimizin tek suçu,  güvenli bir bina yapılması için beton kalitesinden ödün vermemek adına beton harcı içerisine sonradan su ilavesini engellemeye çalışmalarıdır. Ne yazık ki bu insanlık dışı saldırı ilk değildir. Yapı denetim firması çalışanları, denetim görevlerini yerine getirirken şantiyelerde aynı riskle her zaman karşı karşıya kalmaktadırlar" ifadelerini kullandılar.

İMO Başkanı Ümit Alp, şantiye şeflerinin inşaat alanında bulunmalarının bu tür usulsüz olayların yaşanmasını engelleyebileceğini söyleyerek şunları aktardı: 

"Şantiye şefi görevde olduğu zaman mesleki bilgisini inşaat çalışanlara aktaracağı için her türlü olumsuzluklar engellenebilir. Denetimlerimiz sırasında yaptığımız her uyarı, düzeltilmesini istediğimiz her yanlış imalat başta 6 Şubat Pazarcık, 17 Ağustos 1999 depremi olmak üzere daha önce defalarca yaşadığımız büyük acıları tekrar yaşamamak içindir. Ancak geldiğimiz noktada görüyoruz ki meslektaşlarımızın can güvenliği yok. Böylesine önemli bir kamu görevini yerine getirirken karşılaştığımız şiddetin hiçbir izahı, gerekçesi, affı olamaz. Bu yüzden tüm halkımızı yanımızda durmaya, destek olmaya davet ediyoruz. Şantiye şefi başında bulunmayan hiçbir şantiyede denetleme işleri yürütülmeyecektir"

(KAYNAK)