ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım'daki Başkanlık Seçimleri öncesi Kongre'de yaptığı son ulusa sesleniş konuşmasında, selefi ve başkanlık seçimindeki rakibi Donald Trump ile İsrail’i eleştirdi. Biden, Cumhuriyetçi Partililerin göç konusundaki sataşmalarıyla karşılaştı.

TRUMP'I HEDEF ALDI

Biden konuşmasına başlamasından hemen sonra Trump’ı hedef aldı ve selefinin “NATO kendi savunmasına daha çok katkıda bulunmazsa, Rusya’ya ne isterse onu yapmasını söylediği” yönündeki sözlerini sert bir şekilde eleştirdi.

"RUS LİDERE BOYUN EĞDİ"

Biden “Eski başkan gerçekten bunu söyledi ve bir Rus lidere boyun eğdi. Bu tehlikeli ve kabul edilemez” dedi. Biden, NATO’ya bağlılığa devam edeceğini belirtirken, ABD’nin Ukrayna’ya sırtını dönmesi halinde Avrupa’nın risk altına gireceğini vurguladı.

İSRAİL'E SERT ELEŞTİRİ: PAZARLIK KOZU OLAMAZ

İsrailli liderlere, Filistinlilere insani yardımı siyasi amaçlar için kullanmamalarını söyleyen Biden, “İsrail’in lider kadrosuna şunu söylemek istiyorum: İnsani yardım ikincil bir mülahaza ya da pazarlık kozu olamaz. Masum hayatları korumak ve kurtarmak bir öncelik olmalı. Geleceğe bakarken, bu duruma tek gerçek çözüm iki devletli çözüm” dedi.

Putin'den faiz açıklaması: Türkiye çok dikkatli olmalı Putin'den faiz açıklaması: Türkiye çok dikkatli olmalı

Mensubu olduğu Demokrat Parti'den, İsrail’in Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarından sonra İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılara desteği konusunda artan bir baskı gören Biden ayrıca “6 haftadır derhal ateşkes ilan edilmesi için durmadan çalışıyorum” diye konuştu.

(BBC Türkçe)