Avrupa ve ABD'den sağlık yetkilileri, virüsün mutasyona uğrayıp insanlar arasında yayılabileceğine dair korkular artarken, kuş gribinin yayılmasını önlemek için uluslararası eylem çağrısında bulunuyor. Şimdiye kadarki en büyük kuş gribi salgınının ortasında, bir dizi memelinin virüsün mutasyona uğramış bir versiyonunu taşıdığı bulundu.

HER ÇEŞİT HAYVANA BULAŞIYOR

H5N1 virüsü şimdiden dünya çapında yaklaşık 208 milyon kuşu öldürdü. Ancak son rakamlar, hastalığa yakalanan en az 200 kayıtlı memeli vakası olduğunu gösteriyor.

Birleşik Krallık'taki Hayvan ve Bitki Sağlığı Kurumu'nun (APHA), H5N1 virüsü için yapılan testlerin pozitif çıktığı dokuz su samuru ve tilki bulduğu bildirildi. ABD'de hastalık kokarcalarda, ayılarda, rakunlarda ve kızıl tilkilerde bulundu. Fransa'da virüs bir kediye sıçramıştı ve ayrıca bir İspanyol vizon çiftliğinde de salgına neden olmuştu. Kuş gribi ayrıca foklarda ve yunuslarda da tespit edildi. 

‘PANDEMİYE DÖNÜŞEBİLİR’

Araştırmacılar, bu hayvanların hastalığa yakalanmış ölü veya hasta kuşları yiyerek virüsü kaptığını düşünüyor ve bulunan virüsün, memelilere daha kolay bulaşmasını sağlayan mutasyon belirtileri gösterdiği kaydedildi. Ancak bilim insanları, virüsün memeliler arasında geçiş yapabildiğini gösteren herhangi bir kanıt görmediklerini söylüyor.

Bununla birlikte, halk sağlığı yetkilileri şimdi virüsün mutasyona uğramaya devam ederek bu yeteneği kazanabileceği ve hatta insanlara sıçraması konusunda uyarıda bulunuyor. 

APHA'nın Bilimsel Hizmetler Başkanı Profesör Ian Brown, "virüsün kesinlikle ilerlediğini" belirterek, yayılmasının üstesinden gelmek için daha fazla uluslararası eylem çağrısında bulundu. Mevcut salgının potansiyel olarak Kovid-19 gibi bir pandemiye dönüşme riski taşıdığını kabul etti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER