Bilim insanlarından yapılan açıklamada bu yaz üç günün normalden çok daha kısa olacağı belirtildi.
Yapılan araştırmalara göre Dünya'nın hızının daha önce tespit edilenden çok daha hızlı olacağını tahmin eden bilim insanları, 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos'un en kısa günler olacağını duyurdu.
Bilim insanları Dünya'nın hızının son yıllarda arttığına dikkat çekerken bugünün standart bir güne göre 1.3 milisaniye ile 1.51 milisaniye daha kısa olacağının altını çizdi.
Bilim insanları atomların titreşimlerini takip ederek yaptıkları inceleme sonucunda bu duruma dikkat çekti.
Bilim insanları atmosferdeki değişim, buzulların erimesi, Dünya'nın çekirdeğindeki hareketler ve manyetik alanın zayıflaması gibi faktörlerin Dünya'nın dönüş hızını etkileyebilecek faktörler olduğunu belirtti.
Normalde Dünya'nın bir tam dönüşü 24 saat ya da 86.400 saniye olarak bilinirken, bu güne kadar kaydedilen en hızlı Dünya'nın dönüşü normal 24 saatten 1.66 milisaniye daha hızlı olarak kayıtlara geçmişti.
Bugünün kısalan günü gündelik hayatta çok hissedilmese de araştırmacılar zaman değişikliğinin uydu sistemleri ve GPS doğruluğundan zamanı nasıl ölçtüğümüze kadar her şeyi etkileyebileceğini belirtti.
Uzmanlar Dünya'nın dönüşünün hiçbir zaman mükemmel olmadığını ve zaman içinde küçük kaymalar olduğuna dikkat çekerken bilim insanlarının bunun verilerini 1970'lere kadar tutmadığının da altını çizdi.
Londra Üniversitesi'nde astrofizikçi olan Graham Jones, Dünya'nın dönüşüne ilişkin en son tahminler için ABD Donanma Gözlemevi ve uluslararası Dünya dönüş servislerinden gelen bilgileri kullandığını açıkladı.
Atomik saatler sayıları takip ederek "Gün Uzunluğu" olarak adlandırılan süreyi ölçtü. Bu, Dünya'nın milisaniyesine kadar bir kez dönmesi için geçen süredir.
Birkaç milisaniyelik kayma yaşanabilir
Gün uzunluğundaki küçük değişiklikler bile önemlidir. GPS, telefon ağları ve finansal sistemler saniyelik doğruluğa dayanır. Sadece birkaç milisaniyelik bir kayma teknik aksaklıklara neden olabilir.
Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde profesör olan yerbilimci Stephen Meyers, Ay uzaklaştıkça, Dünya üzerindeki değişen yerçekimi etkisinin yavaşlayarak günleri giderek daha uzun hale getireceğini belirtirken Dünya'daki günlerin sonunda 25 saat uzunluğunda olabileceğini ancak bunun yaklaşık 200 milyon yıl sonra yaşanabileceğini dile getirdi.