ABD'nin New Mexico eyaletindeki bilim insanları, kuşların uçuş stilleri hakkında daha fazla bilgi toplamak için yapılacak deneyin parçası olarak ölü ve doldurulmuş kuşlara insansız hava araçları yerleştirmeye çalışacak. 

‘TERSİNE MÜHENDİSLİK YAPIYORUZ’

İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan New Mexico Madencilik ve Teknoloji Enstitüsü'nden Dr. Mostafa Hassanalian, "Ölü kuşları kullanıp onları bir insansız hava aracı haline getirebileceğimiz fikrini bulduk. Her şey orada. Tersine mühendislik yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Hassanalian ve ekibi, canlı hayvan sürülerinde yapay kuşlar uçurduklarında istedikleri sonuca ulaşamayınca sıra dışı bir fikir buldu. Doldurulmuş kuş dronları şu anda özelleştirilmiş bir kafeste test ediliyor. Ancak bu kuşlar şu anda bir seferde yalnızca 20 dakika uçabiliyor.

‘ENERJİ TASARRUFU’ SORUSU

Yapay insansız hava araçları canlı sürülerin yanında uçurulduğunda, projenin kuşların nasıl enerji tasarrufu yaptığına yönelik ışık tutması umuluyor. Hassanalian, "Bu kuşların kendi aralarında enerjiyi nasıl yönettiklerini öğrenirsek, bunu geleceğin havacılık endüstrisine daha fazla enerji ve yakıt tasarrufu için uygulayabiliriz" şeklinde konuştu. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER