Kabil'de Taliban'ın Ekonomi Bakanı Din Mohammad Hanif ile bir araya gelen Ramiz Alakbarov, ona milyonlarca Afgan'ın "insani yardıma ihtiyacı olduğunu ve bu sebeple engellerin kaldırılmasının hayati önem taşıdığını" söyledi.

‘ATOM BOMBASI ATSALAR BİLE KARARIMIZDAN DÖNMEYİZ’

Taliban Yüksek Eğitim Bakanı Nida Mohammad Nadim, uluslararası eleştirilere yanıt vererek, hükümetinin "bize atom bombası atsalar bile" kızların eğitime erişimi konusundaki fikrini değiştirmeyeceğini söyleyerek, "ABD tarafından yaptırımlara hazırız" dedi. 

İKNA ÇABASI DEVAM EDİYOR

En az yedi büyük uluslararası yardım grubu, Afganistan'da hayati derecede ihtiyaç duyulan operasyonlarını askıya alarak, potansiyel olarak ülkenin hırpalanmış ekonomisini çöküşün eşiğine getirdi. Yardım kuruluşları, birlikte hareket ederek ve dayanışma göstererek, Taliban'ı sivil toplum kuruluşlarının faaliyet göstermesini imkansız kılan kırmızı çizgiyi aştıklarına ikna edebileceklerini umuyor.

Sivil toplum kuruluşlarındaki personelin yaklaşık üçte biri kadınken, kültürel açıdan uygun bir şekilde hizmet sağlamada hayati önem taşımaktadır. Yasak sivil toplum kuruluşları için geçerli, ancak Dünya Gıda Programı ve İnsani İşler Koordinasyon Ofisi gibi BM kuruluşlarının personeli için henüz geçerli değil. 

TALİBAN GÖRMEZDEN GELİYOR

Yasağın önüne geçmek isteyen yardım kuruluşları, Taliban liderliğiyle toplantılar düzenleyerek kadın personelin başörtüsü takması ve yalnızca bir erkek eşliğinde uzun mesafeler kat etmesi konusunda güvence verdi. Ancak sivil toplum kuruluşları, Taliban'ın taahhütleri görmezden geldiğini söylüyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER