Arjantin merkezli Perfil gazetesinde yayınlanan metinde, "Borsalarımızın önündeki engelleri aşmayı, kuralları basitleştirip modernize etmeyi ve yerel para birimlerinin kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyoruz" deniliyor

Makalede, "Ayrıca, hem finansal hem de ticari akışlar için kullanılabilecek, operasyon maliyetlerini ve dış kırılganlığımızı azaltan ortak bir Güney Amerika para birimi üzerindeki tartışmaları ilerletmeye karar verdik" denildi.

BOLSONARO’NUN ARDINDAN İLİŞKİLER YUMUŞUYOR

Ortak bir para birimi fikri ilk olarak geçen yıl Brezilya'nın maliye bakanı olan Fernando Haddad ve icra sekreteri olan Gabriel Galipolo tarafından yazılan bir makalede gündeme getirildi ve seçim kampanyası sırasında Lula da bu fikirden bahsetti.

Lula, göreve gelmesinden bu yana ilk kez Brezilya'nın bölgedeki en büyük ticaret ortağını ziyaret etme geleneğini sürdürerek ilk uluslararası gezisi için Arjantin'i seçti. Bu, eski Brezilya sağcı Jair Bolsonaro'nun hükümeti sırasında dört yıllık gergin ilişkilerin ardından geldi.

Lula'nın komşu Arjantin'e yaptığı gezi, Brezilya'nın, Küba ve Venezuela'nın varlığı nedeniyle bölgesel gruba katılmayı reddeden Bolsonaro'nun emriyle 2019'da ayrıldığı Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu'na (CELAC) dönüşüne de işaret ediyor. Makaleye göre, her iki cumhurbaşkanı da bölgesel entegrasyonu güçlendirmek için Arjantin ile Brezilya arasında iyi bir ilişkinin gerekliliğini vurguladı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER