Brezilya başsavcılığı, yetkililerin söylediğine göre eski lider Jair Bolsonaro'nun son seçimlerdeki kaybını engellemek amacıyla hükümet binalarına baskın düzenlediğini söylediği binlerce kişiden bazılarına karşı ilk suçlamalarını sundu.

SAVCILAR ‘ZARAR KARŞILANSIN’ DİYOR

Antidemokratik eylemlerle mücadele etmek için yakın zamanda kurulan gruptaki savcılar, Kongre binasını yağmaladığı iddia edilen 39 sanığın önleyici tedbir olarak hapsedilmesini ve zararların karşılanmasına yardımcı tazminat talep etti.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, sanıkların silahlı suç örgütü, demokratik hukuk devletini yıkmaya yönelik şiddet içeren teşebbüs, darbe düzenleme ve kamu malına zarar verme ile suçlandığını söyledi.

Bir açıklamada yer alan suçlamalardan bir alıntıya göre, isyancılarla ilgili "şiddet ve ciddi tehdit kullanarak, anayasal yetkilerin kullanılmasını engelleyerek veya kısıtlayarak, demokratik hukukun üstünlüğünü ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiler. Saldırının nihai amacı alternatif bir hükümet rejimi kurmaktı" diye kaydedildi.

HEDEF BOLSONARO’YU BAŞKAN YAPMAK

ABD Kongre Binası'nda 6 Ocak 2021'de çıkan isyanlarla büyük benzerlikler taşıyan 8 Ocak isyanında binden fazla kişi tutuklandı. Başkent Brasília'da Brezilya kongre binasına, başkanlık sarayına ve yüksek mahkemeye baskın yapan isyancılar, silahlı kuvvetlerin müdahale etmesini ve Bolsonaro'nun Başkan Luiz Inacio Lula da Silva'ya seçim kaybını engellemeye çalıştı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER