Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın bulunduğu topluluğun dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen zirvesinde, Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, grubun vizyonunun jeopolitik gerilim, eşitsizlik ve küresel güvensizlikle parçalanmış bir dünyada küresel liderlik sağlamak olduğunu söyledi.

BRICS, bazıları tarafından, yıllık zirvesini geçen ay Japonya'nın Hiroşima kentinde düzenleyen ve Brezilya ve Hindistan liderlerinin de katıldığı G7 gelişmiş ülkeler grubuna bir alternatif olarak görülüyor. 

‘YENİ DÜNYA DÜZENİNİN MEKANİZMASI’

Cape Town kentindeki iki günlük görüşmelerin ilkinde Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, toplantının "dünyanın çok kutuplu olduğu, yeniden dengelenmekte olduğu ve eski yöntemlerin yeni durumları ele alamayacağına dair güçlü bir mesaj göndermesi" gerektiğini söyledi.

Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, BRICS’i "gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarını yansıtan çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etmek için vazgeçilmez bir mekanizma" olarak nitelendirdi.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu, Brics grubunun gelişmekte olan ülkelere ve gelişmekte olan piyasa ekonomilerine yardım sağlayacak şekilde genişletilebileceğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suudi Arabistan da dahil olmak üzere "bir düzineden fazla" ülkenin gruba katılmaya ilgi gösterdiğini söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER