Taze yeşilliklerin, meyvelerin, balıkların, kuruyemişlerin ve zeytinlerin bol olduğu Akdeniz diyeti, Heart dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, kadınlarda kalp hastalığı ve erken ölüm riskini yüzde 25 oranında azaltıyor. 

700 BİN KİŞİLİK ARAŞTIRMALAR İNCELENDİ

Sidney Üniversitesi'nden bir ekibin araştırması, 2003 ile 2021 arasında yapılan 16 çalışmanın verilerini incelerken, çalışmalara katılanlar ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa'da genelinden 700 binden fazla kadından oluşuyordu ve kardiyovasküler sağlıkları ortalama 12,5 yıl izlendi.

Bulgular, en sağlıklı diyetlerden biri olarak gösterilen Akdeniz diyeti yapmanın kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 24, özellikle koroner kalp hastalığı için yüzde 25 daha düşük ve herhangi bir nedenle ölüm riskini yüzde 23 azalttığını gösterdi.

‘CİNSİYETE ÖZGÜ DURUMLAR BELİRSİZ’

Araştırma yazarı Dr. Sarah Zaman, "Akdeniz diyetinin kardiyovasküler hastalık ve ölüm üzerindeki cinsiyete özgü etkisini açıklayan mekanizmalar belirsizliğini koruyor. Erken menopoz, gebelik zehirlenmesi ve gebelikte diyabet dahil kadına özgü kardiyovasküler risk faktörleri veya kelebek hastalığı gibi kadın ağırlıklı risk faktörlerinin tümü, bağımsız olarak kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER