1,8 milyon kişinin incelendiği çalışmada İskandinav araştırmacılar, katılımcıların günde kaç tane kuruyemiş yediklerine kıyasla kalp hastalığı veya felç geçirme riskini inceledi.

Food Nutrition Research dergisinde yayınlanan çalışmanın Oslo Üniversitesi’nden ortak yazarı Erik Kristoffer Arnesen, "Her gün bir avuç fındık yerseniz, kardiyovasküler hastalığa yakalanma riskiniz yüzde 20 ila yüzde 25 daha düşük olacak” ifadelerini kullandı. 

ANTEP FISTIĞI VE CEVİZ

Araştırmacılar, riski azaltacağı kesin olan belirli bir kuruyemiş belirtmezken, Antep fıstığı ve cevizin kolesterolü düşürmek için en iyileri olduğunu söyledi. Çalışmayı yapan bilim insanlarına göre, "ne kadar çok o kadar iyi", ancak sadece birkaç kuruyemiş yemek hiç yememekten iyi ve kalp sağlığını önemli ölçüde artırabilir.

Arnesen, "Kuruyemişlerin kandaki kolesterol seviyeleri üzerinde yararlı bir etkisi var, bu da atardamarlarda yağ birikmesini önlemek için düşük tutulması önemli. Bu damar sertliği ve kalp krizi için en büyük risk faktörlerinden biri" dedi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER