İsveç'teki Karolinska Enstitüsünden araştırmacılar, 1924 ile 2019 yılları arasında 6 bin üst düzey futbolcu ile 56 binden fazla futbolcu olmayan kişinin sağlık kayıtlarını karşılaştırdı.

‘KALECİLERDE TEHLİKE YOK’

Çalışma, kaleciler ve diğer oyuncular arasındaki bilişsel sağlık farklılıkları da incelerken, araştırmacılar, futbolcuların Alzheimer ve diğer bunama biçimlerine yakalanma riskinin daha geniş nüfus örneğine göre 1,6 kat daha fazla olduğunu keşfetti. Ancak nadiren topa kafa vuran kalecilerin Alzheimer veya bunama riskinde artış olmadığı sonucuna varıldı.

Bugün Lancet Halk Sağlığı dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarlarından Peter Ueda, "Önemli olarak, bulgularımız kalecilerin diğer oyuncular kadar bunama gibi hastalık riskine sahip olmadığını gösteriyor” dedi. 

‘BEYİN SAĞLIKLARI DAHA KÖTÜ’

Bulgular, eski profesyonel futbolcuların bunama ve diğer ciddi nörolojik hastalıklara yakalanma olasılığının 3,5 kat daha fazla olduğu sonucuna varan 2019 yılında yapılan bir araştırmayı takip ederken, geçen yıl yayınlanan bir araştırma, profesyonel futbolcuların 65 yaşından sonra beyin sağlığının futbolcu olmayanlara göre daha kötü olduğunu bulmuştu. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER