Memur emeklilerinden sonra, yüzde 37.57 oranındaki zamdan etkilenen emekli işçi, çiftçi ve esnaf için refah payı uygulanması için hazırlıklar tamamlanmak üzere.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan çalışma, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik verilecek refah payının sadece seyyanen bir artış olmadığını, aksine yüzde 11.68'lik bir oransal düzenleme olduğunu ortaya koyuyor. Söz konusu çalışma, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a sunuldu ve Kabine toplantısında değerlendirilmesi bekleniyor.

YÜZDE 45 ZAM İDDİASI 

İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının yüzde 44-45 olabileceği öne sürülüyor. Ayrıca, kök maaşı düşük olan ve 7 bin 500 liraya tamamlananlar için ayrı bir çalışma yapıldı.

Bu kapsamda, en düşük emekli maaşının 10 bin liranın biraz üstüne çıkarılması durumunda, bu grup emekli sayısının 4 milyon 900 bin kişiden 5 milyon 200 bine yükseleceği hesaplandı.

Memur emeklileri, toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 15'lik zammın üstüne 2023 yılı temmuz-aralık döneminde oluşan enflasyon farkıyla birlikte yüzde 49.25 zam alacak.

MECLİS'E SEVK EDİLECEK

İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ise geçen yılın ikinci altı aylık döneminde oluşan TÜFE artışı oranında yüzde 37.57 zam alırken, emekli aylıklarına enflasyon verisi dışında yapılacak zam için yasal bir değişiklik gerekiyor. Söz konusu değişikliğin 16 Ocak'tan sonra Meclis'e sevk edilmesi planlanıyor.

Emekli aylıklarının daha önce verilmesi durumunda ise sonradan oluşacak farkın hesaplanarak hesaplara aktarılması öngörülüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan alternatif çalışmanın teknik ve bütçe çalışmaları da tamamlandı. Emekliye refah payı hesabında, bütçe dengeleri, enflasyonla mücadele süreci, deprem, EYT düzenlemesi gibi unsurlar göz önüne alınırken, 11.68 puanlık farkın giderilmesine yönelik çalışma Kabine'de değerlendirilecek.

REFAH PAYI VE SEYYANEN ZAM NEDİR?

Refah payı, çalışanların olası kur ve fiyat dalgalanmalarından korunması amacıyla uygulanan bir sistemdir. Bu pay, memur, işçi ve emeklilerin maaşlarından enflasyon oranı düşüldükten sonra hesaplanarak ödenen miktarı ifade eder.

4 aylık fark belli oldu! Memur ve memur emeklileri ne kadar zam alacak? 4 aylık fark belli oldu! Memur ve memur emeklileri ne kadar zam alacak?

Seyyanen zam ise, tüm çalışanlara eşit oranda zam yapılması anlamına gelir. Geçtiğimiz yıl memurlara uygulanan 8 bin 77 lira seyyanen zam, bu sistemin bir örneğidir.

Merkez Bankası'nın 2024 yılı enflasyon tahminini kapsamında, ocak-haziran döneminde enflasyonun yüzde 24 olması durumunda, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24, memur emeklileri ise yüzde 18.6 oranında temmuz ayı zammı uygulanacak.Temmuz döneminde memur emeklileri aleyhine oluşacak olan 5.4 puanlık fark, hesaplama sürecinde dikkate alınıyor.

Bu fark da göz önüne alındığında, temmuz ayındaki zam oranının yüzde 44-45 arasında olabileceği tahmin ediliyor. Bu sayede, oluşacak olan 5.4 puanlık fark da tam olarak hesaba katılmış olacak.