BM raporuna göre, yoksulluğun sebeplerinden Taliban'ın yönetimi devralması ve uluslararası yardıma ve finansmana erişimin aniden kesilmesi. Raporda, 2020 yılında 19 milyon yoksul olduğu söylenirken, 2023 yılında bu rakamın 34 milyona çıktığı belirtiliyor. 

Merkez bankası, para basamama ve batılı bankaların elindeki yabancı varlıklarının dondurulması nedeniyle bankalara yeterli likidite sağlayamazken, raporda, "Daha önce hükümet bütçesinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan dış yardımın kesilmesi, kamu maliyesinde önemli ölçüde daralmaya neden oldu" ifadeleri kullanıldı. 

‘UÇURUMUN KENARINDAN DÜŞEBİLİR’

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yayınlanan rapor, 2021'de Taliban'ın devralmasının ardından Afganistan'ın ekonomik çıktısının nasıl yüzde 20,7 oranında düştüğünü anlatıyor.

Tahmini nüfusu 40 milyon olan ülkede, halkın en az yüzde 85'inin yoksulluk içinde olduğu tahmin ediliyor. Raporda, uluslararası yardımda herhangi bir azalmanın Afganistan'ın ekonomik durumunu daha da kötüleştireceği ve on yıllarca sürecek aşırı yoksulluğa yol açacağı belirtildi.

Kalkınma Programı’nın Afganistan'daki temsilcisi Abdallah al-Dardari, "Dış yardım bu yıl azaltılırsa, Afganistan uçurumun kenarından uçuruma düşebilir" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER