Erdoğan'dan benzinlik ziyareti! Vatandaşlarla sohbet etti Erdoğan'dan benzinlik ziyareti! Vatandaşlarla sohbet etti

Yılın ikinci yarısından itibaren çay fiyatlarına adeta aralıksız zam yapılıyor. Sadece Haziran-Ekim döneminde çay fiyatlarında yüzde 88 zam yapılırken, 1 kg çay fiyatı 120 liranın üzerine çıkmıştı. 

Ekonomim'in haberine göre, bu hafta itibarıyla çaya yeni bir zam daha geldi ve marketle ÇAYKUR’un en çok tüketilen çayının fiyatı 147-155 lira bandına çıktı. Bu artışın, ÇAYKUR’un toptan fiyatlara yaptığı zamdan mı yoksa marketlerin re’sen yaptıkları zamdan mı kaynaklandığı bilinmiyor. Haziran ayından bu yana çaya yapılan zam yüzde 110’u geçmiş durumda.

YAŞ ÇAY FİYATI 11,3 LİRA

Türkiye’de çay fiyatlarının temel belirleyicisi ÇAYKUR. Gerek yaş çay alımlarında, gerekse kuru çay satışında özel sektör firmaları hemen ÇAYKUR’u takip ediyor. Bu yıl yaş çay alım fiyatları Cumhurbaşkanı seçiminden yaklaşık 10 gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı.

Yaş çay fiyatı geçen yıla göre yüzde 64 oranında artırılarak 11,3 liraya çıkarıldı. Yaş çay alım fiyatındaki yüzde 64’lik artışa karşılık, kuru çayın nihai fiyatına yapılan zammın yüzde 120’yi geçmesine rağmen, çay sanayicileri fiyatı yine de yetersiz buluyorlar. Hatta çay fiyatının 200 liraya yükselmesi gerektiğini dile getiriyorlar.

Enflasyon hesaplanırken, endeksin içindeki gıda ve alkolsüz içeceklerin payı son 3 yıldır yüzde 25’in üzerine çıkarıldı. 2021’de yüzde 25,94 olan pay, geçen yıl yüzde 25,32, bu yıl ise yüzde 25,43 olarak uygulanıyor. Tüketicilerin en çok tükettiği ürünlerin başında çay geliyor.

Trabzon Ticaret Borsası verilerine göre Türkiye’de günde 245 milyon bardan çay içiliyor. Başka bir ifade ile ayda 735 milyon, yılda ise 8 milyar 820 milyon bardan çay tüketiliyor. Yani çok çok özel durumlar hariç Türkiye’de çay içmeyen kişi bulmak neredeyse imkansız.